Po Šteinerjevih besedah je to prvi položaj v poveljniški strukturi zveze Nato za Slovenijo, odkar je pred petimi leti postala članica zavezništva. 41-letni brigadir Humar je enoletno vodenje poveljstva prevzel od bolgarskega mornariškega kapitana Valentina Ljubomirova Gagaševa. Kot je za STA pojasnil Šteiner, naj bi Humar v tem obdobju pripravil pogoje za prehod poveljstva v civilno misijo.

Makedonija zaradi spora z Grčijo glede imena svoje države ostaja zunaj članstva Nata, čeprav izpolnjuje vse formalne pogoje za članstvo. Na članstvo se je z akcijskim načrtom (MAP) začela pripravljati že leta 1999 in načeloma bi morala biti povabljena med članice skupaj s Hrvaško in Albanijo leta 2008, a je Grčija to zablokirala.

Makedonija je bila za Nato ena ključnih držav pri izvajanju misije na Kosovu, predvsem kot logistični center Nata, zavezništvo pa ji je pomagalo tudi pri velikem valu beguncev s Kosova. Prvič pa ji je moralo zavezništvo na pomoč priskočiti februarja 2001, ko so v državi izbruhnili nemiri med etničnimi Makedonci in tamkajšnjimi Albanci.

Po sklenitvi Ohridskega sporazuma junija istega leta, h kateremu je pripomogel tudi Nato, so se razmere v Makedoniji uredile in postopoma je nato prišlo tudi do zmanjšanja prisotnosti Natovih vojakov v državi in prenosa pristojnosti na sile EU. Vseeno pa je Nato v državi obdržal svoje poveljstvo, ki zdaj v prvi vrsti pomaga Makedoniji pri izvajanju reform na obrambnem področju.

Načelnik generalštaba Šteiner je v Makedonijo pripotoval s Kosova, kjer je v nedeljo obiskal slovenske vojake v misiji Kfor. V slovenskem kontingentu je trenutno 350 vojakov in en civilni predstavnik. Šteiner se je pred bližnjim dnevom Slovenske vojske srečal s slovenskimi vojaki ter se seznanil z razmerami in s spremembami v prihodnosti.

Po Šteinerjevih besedah so vsi slovenski vojaki zdravi, dobro opravljajo svoje naloge in so se dobro prilagodili na spremembe v delovanju, do katerih je prišlo zaradi zmanjšanja števila Natovih vojakov na Kosovu. Po njegovih ocenah je sodelovanje s kosovskimi oblastmi in policijo dobro, v zadnjem času je sicer nekaj več incidentov, ki pa jih skupaj obvladujejo.