Tokratna kriza je prevlada "n’dranghete", ki je po nekaterih informacijah prevzela nadzor nad celotnim območjem Kalabrije. Po bombnem napadu v Reggiu Calabrii, glavnem mestu dežele, ter spretni režiji spopadov med afriškimi priseljenci in lokalnim prebivalstvom v Rosarnu je Berlusconijeva vlada z medijsko operacijo "n’drangheti" in vsem drugim italijanskim mafijam odgovorila z novo vojno napovedjo.

Deset točk za zmago nad mafijo

Tako vsaj kaže. Čeprav so italijanske oblasti v zadnjih nekaj letih aretirale veliko članov mafije in čeprav so za zapahi skoraj vsi poveljniki njihovih klanov, dejavnost italijanske mafije ni usahnila in ne pozna krize.

V običajnem "dekoru in pompu", ki spremlja italijanskega premierja, je vlada v Reggiu Calabrii najavila program v desetih točkah. Po njenih napovedih je najpomembnejša odločitev ustanovitev posebne vladne agencije, ki bo upravljala z zaseženim premoženjem mafije. "Čez 14 dni se bo vlada vrnila v Reggio Calabrio in odprla urade nove agencije," je napovedal notranji minister Maroni in naznanil, da je vlada samo v zadnjem letu in pol zaplenila 12.111 nepremičnin in druge lastnine. Skupna vrednost vsega premoženja presega sedem milijard evrov, je še dodal Maroni in pojasnil, da bo agencija za vse zaplenjeno premoženje razpisala dražbo. Na vprašanje, ali ne obstaja nevarnost, da bo mafija prek dražbe znova pridobila zaplenjeno premoženje, je Berlusconi odgovoril, da ga to ne skrbi: "Če se bo to zgodilo, pomeni, da bomo morali premoženje znova zapleniti," je v njemu svojem slogu odvrnil italijanski premier.

Vlada je poleg tega najavila poenotenje zakonodaje za boj proti mafiji, večja pooblastila preiskovalnim organom za boj proti mafiji (DIA), pomoč žrtvam oderuštva, posebni informativni program z natančno evidenco in podatki o mafijah, strožji nadzor nad javnimi natečaji, na katerih so v preteklosti sodelovala tudi podjetja v lasti mafije, boj proti nezakonitemu zaposlovanju in tako naprej. Vse te pobude, razen agencije za upravo premoženja, bo vlada izoblikovala v zakonske predloge, ki jih bo moral potrditi parlament.

Očitki podžiganja rasne nestrpnosti

Vrsta pobud in nastop vlade v Reggiu Calabrii pa niti tokrat nista minila brez polemik. V uvodnem nagovoru o pomembnosti novih ukrepov in še bolj organiziranega boja proti mafiji je premier Berlusconi dejal, da zmanjševanje števila priseljencev zunaj Evropske unije v Italiji zmanjšuje tudi vrste organiziranega kriminala. Ta premierjeva izjava je med opozicijo povzročila osuplost. "Recimo raje, manj kot bo šefa vlade, manj bo kriminala," je v skoraj žaljivem tonu dejala Anna Finocchiaro, vodja senatorjev demokratske stranke. Nekoliko bolj uglajen je bil Pier Luigi Bersani, vodja demokratov, ki je dejal, da takšne izjave spodbujajo rasno nestrpnost. "Vlada ne sme podžigati ognja, temveč mora državo voditi v smeri civilnega in zrelega sožitja," je pomembnost integracije priseljencev poudaril Bersani.