Le deset vprašanj

Popis prebivalstva v ZDA opravljajo vsakih deset let, kar določa kar ustava. Sodelovanje v popisu je obvezno – na vse naslove bodo marca poslali obrazec z le desetimi vprašanji o članih gospodinjstva. Kdor ga ne bo poslal nazaj do aprila, lahko pričakuje obisk katerega od 140.000 popisovalcev. Pogovor z njimi je obvezen, kazen za nesodelovanje pa nizka – do sto dolarjev. Prav zaradi tega si urad posebno prizadeva prepričati predvsem vse tiste, ki imajo na vesti kakšen madež ali v državi živijo nezakonito, da sodelovanje v popisu ne pomeni, da jim bo na vrata potrkala policija – imena, zapisana v obrazcih, bodo uporabili zgolj za statistiko, trdijo, in bodo ostala zaupna 72 let, čeprav se je v preteklosti bojda že dogajalo tudi drugače. Nacionalna koalicija latinoameriške duhovščine in krščanskih voditeljev je denimo tiste brez urejenih dokumentov lani pozvala k bojkotu popisa, rekoč, da so ameriške službe po napadu na Pearl Harbor iskale Američane japonskega porekla tudi s podatki iz popisa.

Pobeg iz Teksasa

Novi popis bo pokazal smernice selitev znotraj ZDA, ki so pomembne tudi politično. V zadnjem času je število prebivalstva bolj naraščalo v južnih državah, upadalo pa na severovzhodu in severu ZDA. To ima neposredne posledice na sestavo predstavniškega doma kongresa. Število kongresnikov je namreč zapečateno pri številu 435, koliko sedežev pripada kateri od zveznih držav, pa je odvisno od števila prebivalcev.

Na podlagi novih podatkov, ki bodo dostopni prihodnje leto, bo sledilo tradicionalno prerisovanje volilnih okrožij. To početje je v preteklosti postreglo z zelo zanimivimi rezultati, ko so stranke na oblasti skušale okrožja prerisati sebi v prid. Za to obstaja poseben izraz – gerrymandering – ki se je rodil leta 1812. Tedaj je guverner Massachusettsa Elbridge Gerry sprejel zakon o novih okrožjih, ki so bila zaradi političnih potreb zelo nenavadnih oblik – eden naj bi spominjal na močerada.

Podobni primeri so se dogajali tudi pred kratkim, zato bodo zelo pomembne letošnje volitve guvernerjev v številnih zveznih državah. Leta 2003 se je ob prerisovanju okrožij zgodil škandal v Teksasu, ko so demokratski poslanci celo zbežali v Oklahomo, da bi republikancem onemogočili kvorum za sprejetje zakona o okrožjih. Lani pa so republikanci obtožili Baracka Obamo, da povečuje vpliv Bele hiše v popisu, ki je v rokah urada za popis, ki spada pod ministrstvo za trgovino. Zaradi tega se je republikanec Judd Gregg Obami zahvalil za ponudbo za prevzem vodenja omenjenega ministrstva.