Netanjahu je v okviru prizadevanj za oživitev mirovnih pogajanj s Palestinci svoj kabinet pozval k potrditvi začasne zamrznitve izdaje dovoljenj za gradnjo hiš in zamrznitve začetka gradenj na Zahodnem bregu, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v izjavi sporočili iz Netanjahujevega urada.
Člani izraelskega kabineta so se na srečanju sestali kmalu po objavi Netanjahujevega predloga. Ministri naj bi po poročanju medijev, na katere se sklicuje nemška tiskovna agencija dpa, predlog potrdili.


Palestinci so Netanjahujev predlog danes že zavrnili. "Takšna napoved ne pomeni ustavitve gradnje naselbin, saj bo Izrael nadaljeval z gradnjo 3000 stanovanjskih enot in vladnih poslopij na Zahodnem bregu in bo (iz zamrznitve) izključil Jeruzalem," je ob tem povedal glavni palestinski pogajalec Sajeb Erakat. Dodal je, da mora Izrael obnoviti pogajanja na točki, kjer so bila ustavljena v času nekdanjega izraelskega premiera Ehuda Olmerta.

Medtem ko so Palestinci Netanjahujev predlog že zavrnili, pa so v Washingtonu izrazili upanje, da bo predlog izraelskega premiera pripomogel k oživitvi bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj, je sporočil neimenovani ameriški predstavnik.

ZDA si že več mesecev prizadevajo, da bi Palestince in Izraelce prepričale v obnovitev mirovnih pogajanj, ki so bila prekinjena zaradi izraelske ofenzive na območju Gaze v začetku letošnjega leta. Palestinci vztrajajo, da mora Izrael najprej zamrzniti vse dejavnosti v povezavi z gradnjo naselbin, medtem ko je judovska država ponudila zgolj začasno in omejeno zamrznitev gradnje, iz česar je izključen vzhodni Jeruzalem.