Udeleženci vrha se po ministrovih besedah strinjajo, da se mora svet pri tem vprašanju združiti in pripraviti take programe, ki bodo omogočili takšen razvoj v kmetijstvu, ki bo hkrati zagotovil prehransko varnost in prispeval k boju proti podnebnim spremembam. To pa se lahko doseže z zadostnimi investicijami v raziskave in razvoj. "To bo zelo pomembno, če bomo hoteli povečati proizvodnjo," je za STA povedal minister, ki je danes v Rimu nastopil v okviru okrogle mize o izzivih za kmetijstvo in prehransko varnost v luči prilagajanja na podnebne spremembe.

Kot so ob tem sporočili s kmetijskega ministrstva, pa morajo biti tržni signali kmetovalcem dovolj stimulativni, da bodo sami prevzeli nove tehnologije in kmetijske prakse, ki jim bodo omogočile večji pridelek ob hkratni učinkovitejši in okolju bolj prijazni rabi vhodnih produkcijskih sredstev.

Minister je izpostavil tudi pomen globalnega partnerstva na področju boja proti podnebnim spremembam in neovirano mednarodno menjavo na področju tehnologij in znanja o prilagoditvi in blažitvi podnebnih sprememb. Elementa globalne varnosti preskrbe s hrane bosta terjala tudi večjo finančno solidarnost na globalni ravni, je dejal minister in dodal, da so države članice EU, med njimi tudi Slovenija, že izrazile pripravljenost prevzeti pravičen delež stroškov financiranja boja proti podnebnim spremembam v državah in razvoju.

"Kmetijstvo ne more biti več nek pozabljen sektor, ampak mora biti prestrukturiran glede na cilje, ki so pred nami, pri čemer je potrebno upoštevati nalogo, ki jo ima kmetijstvo v boju proti podnebnim spremembam," je povedal minister. Po njegovih besedah se moramo zavedati, da kmetijstvo ni več zgolj proizvodna dejavnost, ampak javna dobrina.

Slovenska vlada, tako minister, to poskuša storiti med drugim z novelama zakonov o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov ter o kmetijskih zemljiščih, s katerima namerava povečati odgovornost imetnikov zemljišč do tega, da so zemljišča obdelana. S tem se bo namreč preprečilo že dlje časa pereč trend zaraščanja zemljišč.

Drugi dan prehranskega vrha Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo, ki poteka v Rimu, so predstavniki Svetovnega programa za hrano opozorili na nevarnosti, ki jo za svetovni mir predstavlja pomanjkanje hrane. V Rimu je danes spregovoril tudi predsednik Zimbabveja Robert Mugabe, ki je zahodne države označil za "neokolonialistične sovražnike" njegove države. Po njegovih besedah gre za "kazensko politiko", ki jo izvaja zahod.