Resolucija poziva k uresničitvi "priporočil iz poročila" nekdanjega tožilca mednarodnih sodišč za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije in za vojne zločine v Ruandi, Richarda Goldstonea, ki obtožuje Izrael pretirane uporabe sile v odgovoru na raketne napade iz Gaze, obtožuje pa ga tudi vojnih zločinov. Podobnih obtožb, vendar v manjši meri, je deležno tudi palestinsko gibanje Hamas, ki od leta 2007 nadzoruje Gazo.

Goldstoneovo poročilo sicer med drugim priporoča, naj navedbe o vojnih zločinih obeh strani obravnava Varnostni svet ZN in priporoči pregon odgovornih na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) v Haagu, če v šestih mesecih ne bo verodostojne preiskave.

Toda resolucija, ki so jo oblikovali Palestinci, Egipt, Nigerija, Tunizija in Pakistan, v prvi vrsti obsoja Izrael. Ker odgovornosti ne nalaga tudi Hamasu, je večina držav Zahoda, med njimi ZDA in članice EU, bodisi glasovala proti bodisi ostala vzdržanih. Slovenija se je po navedbah slovenskega zunanjega ministrstva vzdržala, podobno sta izmed evropskih držav ravnali tudi Belgija in Norveška, medtem ko Velika Britanija in Francija sploh nista sodelovali pri glasovanju. Proti je glasovalo šest držav, med njimi ZDA, Madžarska, Slovaška, Nizozemska in Italija. Je pa resolucijo na drugi strani po poročanju nemške tiskovne agencije dpa podprla Rusija.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, je Slovenija v nastopu pred glasovanjem in v obrazložitvi glasu po glasovanju poudarila, da podpira Goldstoneovo poročilo, ki si zasluži resno, poglobljeno in nespolitizirano obravnavo. Poročilo ima ustrezno kredibilnost in legitimnost, saj je Goldstone preiskoval dejanja obeh vpletenih strani, čeprav mu je bil s strani Sveta ZN za človekove pravice prvotno podeljen le mandat za preiskovanje ravnanja izraelske strani. Slovenija je tudi v celoti podprla poziv Goldstonea obema stranema k takojšnjim in neodvisnim preiskavam domnevnih kršitev.

Kljub navedeni podpori Goldstoneovemu poročilu pa Slovenija po navedbah MZZ "žal ni mogla v celoti podpreti današnje resolucije". Na ministrstvu namreč ocenjujejo, da resolucija ne odraža Goldstoneovega osnovnega priporočila, saj ne obsoja ravnanj Hamasa in dejanj, ki vsebujejo elemente terorizma, čeprav ugotovitve glede teh dejanj predstavljajo pomemben del poročila.

Ob tem so na MZZ opozorili, da je celo sam sodnik Goldstone danes za švicarske medije izrazil razočaranje, ker se resolucija ne dotika kršitev, do katerih je prišlo s strani Hamasa, čeprav njegovo poročilo jasno ugotavlja, da je do resnih kršitev prihajalo na obeh vpletenih straneh.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je Goldstone v Bernu, kjer se je udeležil neke konference, resolucijo označil za neuravnoteženo, ker obsoja le Izrael, ne pa tudi Hamasa. "Ta resolucija me žalosti, ker vsebuje zgolj obtožbe proti Izraelu. Niti ene navedbe ni, ki bi obsojala tudi Hamas, kot smo to storili v poročilu. Upam, da bo svet še spremenil besedilo," je dejal Goldstone še pred glasovanjem. Do sprememb resolucije nato ni prišlo.

O resoluciji je danes v Ljubljani, sicer prav tako še pred njenim sprejetjem, spregovoril tudi predsednik republike Danilo Türk. Goldstoneovo poročilo je predsednik označil kot "resno in tehtno" ter izjemno dobro pripravljeno. Obenem je opozoril, da osnutek resolucije Sveta sicer govori o Goldstoneovem poročilu, a tudi o marsičem drugem in ga daleč presega, zato bi bilo napačno govoriti o resoluciji o Goldstoneovem poročilu. "Ta resolucija je veliko širša in vsebuje veliko bolj problematične vsebine," je dejal Türk.

Predsednik je obenem spomnil še na nekaj elementov: da je ocena o prekomerni uporabi sile v izraelski ofenzivi na območju Gaze že široko sprejeta, da vojni zločini po mednarodnem pravu ne zastarajo ter da ima Goldstoneovo poročilo že "samo po sebi zaradi svoje vsebine, tehtnosti analize in resnosti priporočil težo, ki je ni mogoče ignorirati".

So pa na drugi strani sprejem resolucije že pozdravili Palestinci. kot je za AFP dejal glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat, palestinske oblasti pozdravljajo odločitev Sveta ZN za človekove pravice "in upajo, da bo temu sledil tudi Varnostni svet ZN in da bo zagotovil, da se izraelski zločini ne bodo ponovili".

Izrael je medtem sprejem resolucije o poročilu ostro obsodil. Kot so sporočili z izraelskega zunanjega ministrstva, to škoduje tako "prizadevanjem za zaščito človekovih pravic v skladu z mednarodnim pravom kot prizadevanjem za mir na Bližnjem vzhodu". Dodali so še, da sprejeta resolucija pomeni "spodbudo za teroristične organizacije po vsem svetu in spodkopava globalni mir", piše AFP.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je že v četrtek zvečer opozoril, da bi morale "odgovorne države glasovati proti tej odločitvi, ki podpira terorizem in škoduje miru". Izrael je sicer 575 strani dolgo Goldstoneovo poročilo zavrnil že pred zasedanjem Sveta.

Med 22-dnevnim konfliktom na območju Gaze, ki je izbruhnil 27. decembra lani, je življenje izgubilo približno 1400 Palestincev, večinoma civilistov, medtem ko so na izraelski strani življenje izgubili trije civilisti in deset vojakov.