Levičarska "zarota"

Obkrožen s svojimi telesnimi stražarji in najožjimi sodelavci, se je pojavil na ulici, od koder je izrekel svoje prve populistične grožnje. Groteskni prizor skupine temno oblečenih mož, pripravljenih na odločilen spopad s sovražnikom, je spominjal na najboljše vesterne in prizore iz serije o Botru.

Toda za nekaj tonov zvišani glas in z rafalsko hitrostjo izrečene besede so izdale nervozo in jezo glavnega igralca tega filmskega prizora. "Vsi veste, na kateri strani stoji šef države: sodnike ustavnega sodišča so imenovali trije predsedniki države, ki pripadajo levici," je kot strela z jasnega ustrelil Berlusconi, ko se je njegova povorka ustavila pred kamerami. Že ta prva šokantna premierjeva izjava, je pokazala, da je Berlusconi pod pritiskom. Le Napolitano, zdajšnji predsednik, je namreč iz vrst levice, medtem ko je Ciampi prostozidar, Scalfaro pa krščanski demokrat. Toda Berlusconi je hitel, televizijo ima v krvi, dobro je vedel, da spoti ne smejo trajati dolgo. "Ustavno sodišče je politični organ, 72 odstotkov (le kje je dobil ta podatek?) tiska je v rokah levice, proti meni uporabljajo celo komike", je s hitrimi streli nadaljeval Berlusconi, nato pa povzel, da vladna koalicija ostaja enotna, da bo vladal še pet let, proti lažnim sodnim procesom pa se bo boril v sodnih dvoranah in prek televizije. Politična opozicija, ki je v Italiji trenutno brez glasu, si je oddahnila, saj je premier umaknil grožnje o vladni krizi in predčasnih volitvah. V odsotnosti opozicije je Berlusconi nadaljeval z obstreljevanjem najvišjega griča v Rimu, kjer domuje predsednik republike. Pozno zvečer je po telefonu poklical v studio državne televizije, kjer so člani vladne koalicije in opozicije glasno razpravljali o nastalem položaju. Za radio je dejal: "Še dobro, da me imate!"

Giorgia Napolitana je še enkrat obsodil, da nadzira 11 od 15 ustavnih sodnikov ter da je vplival na odločitev sodišča. Berlusconijev delirij pa je dosegel vrh, ko je predsednika republike obtožil, da sodnikom ni svetoval, da bi zakon, ki ga je ščitil pred sodnimi pregoni, ostal v veljavi.

Politični opazovalci napovedujejo, da bo v naslednjih nekaj mesecih v Italiji zelo težavna in nepredvidljiva politična situacija. Premier, ki legitimnost svojega početja opravičuje z volilnim rezultatom iz leta 2008, išče spopad s predsednikom republike, ki je porok ustave in odloča o razpustitvi parlamenta.

Državljan Berlusconi bo prvič na zatožno klop moral že čez mesec dni. Toliko je namreč potrebno za obnovitev prvega od štirih procesov, v katerih je bil soobtožen Berlusconi. In kaj bi se zgodilo, če bi katero od sodišč Berlusconija obsodilo? Scenarijev je več, v središču vseh pa je še vedno on, Berlusconi. Toda včeraj so v Italiji mnogi slavili. Delno prizemljitev Silvia Berlusconija imajo mnogi za majhen, a vendarle za prvi korak v smeri normalizacije.