"Nam že ne bodo pridigali!"

Abbott je v imenu Jacquesa Barrota, evropskega komisarja za sodstvo in varnost, postavil vprašanje upravičenosti postopka zavrnitve še brez preverjanja pravic ubežnikov do azila.

"V Italiji si ne moremo privoščiti, da bi sprejeli kogar koli," je politiko trde roke do beguncev v ponedeljek iz Tripolija komentiral Berlusconi. Italijanski premier se je mudil v nekdanji italijanski koloniji, kjer je praznoval 40. obletnico Gadafijevega režima in prerezal trak gradbišča nove 1700 kilometrov dolge avtoceste, ki jo bo Italija kot reparacijo podarila zdaj znova prijateljski Libiji.

Med nervozno hojo po letalu za Gdansk je Berlusconi izustil: "Le kako si upajo! Pustili so nas same, zdaj nam pa pridigajo."

Toda s prvo še ni bilo konec slabih novic. V svežnju poročil je bila tudi pripomba Johannesa Laitenbergera, tiskovnega predstavnika Joseja Manuela Barrosa, predsednika evropske komisije. Laitenberger je v Bruslju izjavil, da je pravica do svobodnega izražanja eno od temeljnih zagotovil in načel Evropske unije.

Laitenberger je imel v mislih tožbo, ki so jo Berlusconijevi pravniki sprožili proti rimski Repubblici in francoskemu Nouvel Observateurju. Oba časnika sta italijanskemu premierju postavila vrsto vprašanj o njegovi kredibilnosti, potem ko se je izvedelo za Berlusconijeve spolne škandale. Tožba italijanskega premierja, ki v Italiji nadzira šest televizijski mrež, je po vseh evropskih medijih sprožila velike proteste, v Italiji pa je peticijo proti Berlusconijevemu avtoritarizmu podpisalo že 200.000 izobražencev in javnih osebnosti z Umbertom Ecom na čelu.

"Blokirali bomo delo evropskega sveta!"

Ko je letalo pristalo v Gdansku, je Berlusconi izbruhnil: "Dovolj imam kritik, ki jih posamezni evropski komisarji namenjajo predvsem Italiji. Od zdaj naj izjave daje le predsednik komisije ali pa njegov tiskovni predstavnik. V nasprotnem primeru bomo blokirali delo evropskega sveta," je zagrozil Berlusconi in obljubil, da bo problem postavil na dnevni red današnjega sestanku v Bruslju. V gdanski senci njegovega velikega in mnogo bolj avtoritarnega prijatelja Putina pa je Berlusconi celo zagrozil, da bo v EU zahteval odstop nekaterih komisarjev in funkcionarjev.

Z nekaj depešami v diplomatskem jeziku so se včeraj zadeve nekoliko pomirile, saj Barroso pred glasovanjem za njegov drugi mandat v Bruslju noče novih zapletov. Tudi tokrat je med Rimom in Brusljem ostala še ena nezaceljena rana.

Že med večernim sprehodom po Gdansku je bil italijanski premier nekoliko bolj umirjen. Vsaj toliko, da je prešel na domače teme in na pripovedi o njegovi lastni podobi. "Vse, kar se govori o meni v Italiji, je larifari," je baje dejal Berlusconi, ki je dodal, da se ni nikoli družil z mladoletnicami, niti plačeval žensk za njihove spolne storitve. "Kadar me tuji voditelji pobarajo o teh zadevah, hvalijo mojo vitalnost in mojo privlačnost," se je hvalil Berlusconi.

Med svojim obiskom v Gdansku je Berlusconi nadaljeval medijsko vojno. Po napadu njegovega časopisa (Il Giornale) na glavnega urednika katoliškega Avvenira, ta je v rimskokatoliški cerkvi dvignil veliko prahu, se je premier še enkrat lotil svojih največjih italijanskih nasprotnikov. Tako je večinskega lastnika skupine L’espresso Carla de Benedettija obtožil, da je švicarski državljan, Ezia Maura, glavnega urednika Repubblice, pa ovadil, da utaja davke. Na eno od vprašanj, ki jih premierju postavil rimski časnik, naj pojasni, kakšno je njegovo zdravstveno stanje, pa je Berlusconi dejal: "Jaz, da sem bolan? Glede na to, kar sem storil v zadnjih 15 mesecih, sem kvečjemu superman."