Odločitev o izključitvi je sprejel voditelj tega reda José Rodríguez Carball. Poleg tega je papež Benedikt XVI. Vlašića odvezal vseh duhovniških dolžnosti in mu prepovedal dajanje kakršnih koli izjav o verskem življenju, še posebno glede "prikazovanj v Medžugorju".

Novico so objavili vsi italijanski mediji, ki se že dolgo sprašujejo, zakaj Sveti sedež še ni priznal medžugorskega čudeža.

Papež Benedikt XVI. je septembra lani prikazovanja v Medžugorju označil kot goljufijo in napovedal, da bo Vatikan pospešil preiskavo o tem, kaj se je dogajalo v Medžugorju od leta 1981, ter disciplinsko ukrepal proti patru Vlašiću.

 Tomislav Vlašić že več let zatrjuje, da se mu je Marija do sedaj prikazala že okoli 40.000-krat, česar Benedikt XVI. ne verjame.

Tudi prejšnji papež Janez Pavel II. ni preveč verjel besedam hercegovskega frančiškana, ki je med drugim trdil, da mu je leta 1984 Devica Marija sporočila, da je živi svetnik.

Italijanski mediji so mu posvečali veliko pozornosti tudi zato, ker od leta 1987 živi v Italiji, v Parmi, kjer je sodeloval pri ustanovitvi skupnosti "Kraljica miru, popolnoma smo tvoji". Med njegovim službovanjem v Parmi so se pojavile pritožbe "contra sextum", se pravi o njegovem spolnem razvratnem življenju.

Vlašić naj bi imel intimno zvezo z eno od redovnic, ki naj bi mu rodila otroka. Prav to je bila kaplja čez rob, zato ga je Sveti sedež leta 1992 premestil v samostan, nedaleč od L'Aquile, mesta, ki je danes znano po hudem potresu pred štirimi meseci. Gre za neke vrste vatikanski preiskovalni zapor, v katerem je bilo hercegovskemu redovniku prepovedano komunicirati s komer koli, celo z odvetniki.

Vatikanska preiskava se je zdaj končala s prepovedjo opravljanja duhovniškega poklica in izključitvijo iz frančiškanskega reda.