"Volitve v Iranu so bile prave in svobodne. Volitve bodo izboljšale moč države v prihodnosti," je Ahmadinedžad dejal tujim in domačim novinarjem, očitke o nepravilnostih na volitvah pa je označil za nepomembne. V luči protestov, ki so v Teheranu izbruhnili v soboto po objavi končnih izidov volitev, je dejal, da je po vsakih volitvah kdo nezadovoljen in se pritožuje.

"Nekateri so verjeli, da bodo zmagali, vendar so bili potem jezni. To nima nobene zakonske podlage. To je podobno strastem po nogometni tekmi. To z mojega vidika ni pomembno," je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP dejal iranski predsednik. "Razlika med mojimi glasovi in glasovi drugih je prevelika in nihče ne more vanjo podvomiti," je še dejal predsednik Irana, ki ga je na ulicah pozdravljalo več tisoč privržencev.

Ahmadinedžad se je dotaknil tudi poročanja tujih medijev pred in med petkovimi volitvami. Tuje medije je obtožil, da so sprožili "psihološko vojno proti" Iranu, vendar nič ne spremeni dejstva, da ga je velika večina Irancev izvolila za predsednika.

Iranske oblasti so pred tem danes v Teheranu zatrle opozicijske proteste, nakar so v Teheranu izbruhnili novi spopadi med okoli 200 protestniki in policijo. Protestniki so metali kamenje na policiste, ki so na napad odgovorili s solzivcem in v zrak izstrelili štiri do pet strelov. Podatkov o žrtvah zaenkrat ni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so po navedbah namestnika policijskega načelnika v Teheranu aretirale okoli 170 ljudi. "Aretiranih je bilo deset ljudi, ki naj bi vodili proteste, kmalu jih bo še več," je za iransko tiskovno agencijo Irna povedal Ahmad Reza Radan. Med prijetimi je 50 ljudi, ki naj bi pripravili proteste, ki so izbruhnili v soboto po objavi končnih izidov predsedniških volitev. Med njimi je tudi več politikov.

Iranske oblasti so medtem danes zaprle tudi sedež arabske televizije Al Arabija v Teheranu, britanski BBC pa poroča o motnjah v satelitskih povezavah pri poročanju o dogajanju iz Irana.

Glavni tekmec Ahmadinedžada na petkovih volitvah Mir Hosein Musavi pa se je danes zavzel za razveljavitev izidov volitev. To je po njegovih besedah edina pot za ponovno pridobitev zaupanja javnosti, poroča AP.

Musavi, ki je oblasti obtožil volilne prevare, je svoje privržence tudi pozval k nadaljevanju protestov na "civiliziran in zakonit način". Zatrdil je, da je on resnični zmagovalec predsedniških volitev.