"Sem sem prišel iskat nov začetek v odnosih med ZDA in muslimani po vsem svetu, ki bo temeljil na skupnih interesih in medsebojnem spoštovanju, na resnici, da se Amerika in islam ne izključujeta in jima drug z drugim ni treba tekmovati," je dejal ameriški predsednik v nagovoru milijardi in pol muslimanov.

Zatrdil je, da ZDA z islamom družijo "skupna načela, to so načela pravičnosti in napredka, strpnosti in spoštovanja vsakega človeškega bitja". Obama je tudi opozoril, da se je treba "upreti nasilnemu ekstremizmu v vseh njegovih oblikah". Ob tem je citiral tudi Koran in poudaril, da je čas, da različne vere zaživijo skupaj v miru. "Zavedajte se obstoja Boga in vedno govorite resnico," je še dodal.

Ameriški predsednik je v nagovoru na univerzi v Kairu poudaril, da si bo sam prizadeval za odpravo negativnih stereotipov o islamu, a po drugi strani je treba tudi med muslimani odpraviti stereotip o Ameriki kot "vase zaverovanem imperiju".

Palestincem je Obama zagotovil, da ZDA "ne bodo obrnile hrbta legitimni palestinski želji po svoji državi" ter dodal, da sta dve državi "edina rešitev" spora z Izraelom. Tega je vnovič pozval, naj ustavi gradnjo naselij na palestinskih ozemljih, a mu obenem zagotovil, da je vez med njim in ZDA "neuničljiva".

"ZDA ne priznavajo legitimnosti nadaljevanja gradnje izraelskih naselij. To je kršitev preteklih dogovorov in spodkopava napore za dosego miru. Čas je, da se gradnja naselij ustavi," je bil jasen Obama.

Spomnil je na trpljenje judovskega ljudstva v času holokavsta ter poudaril, da je zanikanje tega "brez osnove, znak nevednosti in sovraštva". Grožnje Izraelu z uničenjem so napaka, ki v glavah Izraelcev zbudi najbolj boleče spomine ter preprečuje vzpostavitev miru, ki si ga regija zasluži, je dejal Obama.

Glede demokracije je Obama poudaril, da „Amerika ne meni, da ve, kaj je najbolje za vse ostale“. „V noben režim ali vlado se ne bi smela vtikati druga država,“ je še poudaril.

ZDA so pripravljene na otoplitev odnosov z Iranom

Glede Irana in njegove jedrske oborožitve je ameriški predsednik opozoril, da je dosežen ključni trenutek. Poudaril je, da pri preprečitvi, da bi Teheran dobil jedrsko orožje, ne gre le za ZDA temveč za varnost v regiji in širše v svetu. Ob tem je dodal, da Iran seveda ima pravico, tako kot vsi drugi narodi, do jedrske energije, če se bo pri tem držal mednarodnih dogovorov.

Ameriški predsednik je dal vedeti, da so ZDA pripravljene na otoplitev odnosov z Iranom, čeprav je priznal, da bo težko premagati "desetletja nezaupanja".

V zvezi z Afganistanom je poudaril, da ZDA tam svojih enot ne nameravajo imeti za stalno, se pa na območju še vedno skrivajo številni teroristi, ki so odločeni ubijati Američane, zato ZDA ne bodo opustile svoje zaveze izkoreniniti terorizem. Vendar morajo vojaške ukrepe spremljati dejanja diplomacije, je dodal.

Dotaknil se je tudi Iraka in poudaril, da so se ZDA iz vojne v tej državi naučile, da mora Amerika uporabljati diplomacijo in graditi mednarodni konsenz za rešitev problemov, kadar je to le mogoče.

Obama: Ženska ni enakopravna, če se ne sme izobraževati

Predsednik Obama je v svojem nastopu spregovoril tudi ženskam in dejal, da se morajo te same odločiti, kakšno vlogo bodo igrale. "Ne strinjam se s tistimi na Zahodu, ki pravijo, da je ženska, ki se odloči biti zakrita, manj enakopravna. Verjamem pa, da ni enakopravna ženska, ki se ne sme izobraževati. In ni naključje, da so države, kjer so ženske dobro izobražene, mnogo bolj uspešne," je dejal. Obama je ob tem vseeno poudaril; „Naše hčere lahko družbi prispevajo toliko kot sinovi.“

Napovedal je tudi, da bodo ZDA finančno pomagale muslimanskim državam pri izobraževanju mladih ter spodbujanju podjetništva, ter pozval k spoštovanju verske svobode.

Nagovor muslimanom v Kairu, ki je sledil srečanju z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, je vrhunec tokratne turneje ameriškega predsednika po Bližnjem vzhodu in Evropi. Govor je v živo spremljalo 2500 ljudi, ki so Obamo večkrat prekinili s ploskanjem.

Bela hiša želi z govorom prispevati k izboljšanju odnosov med ZDA in muslimanskim svetom, Egipt pa so za kraj Obamovega nagovora muslimanom izbrali, ker je že dolga leta strateški zaveznik ZDA in ključna država arabskega in muslimanskega sveta.

Že vnaprej pa je Obamov govor kritiziral namestnik vodje mednarodne teroristične mreže Al Kaida Ajman al Zavahiri, češ da gre za "krvavo sporočilo kriminalca", ki prihaja, da z zavajanjem doseže tisto, česar ni mogel na terenu v Iraku, Afganistanu in Somaliji, kjer so "sveti borci uničili načrt križarjev Amerike".