"Če z Rusijo ne gre, se ne bomo upogibali in ne bomo stokali in jokali. Treba je srečo poiskati drugod po svetu," je dejal Lukašenko.

Lukašenko je to izjavil dan po obisku ruskega premiera Vladimirja Putina v Minsku, ki so ga, kot poroča ruski tisk, zaznamovale napetosti.

Rusija in Belorusija se v četrtek nista uspeli dogovoriti o zadnjem, 500 milijonov dolarjev visokem obroku dve milijardi dolarjev vrednega posojila Moskve obubožani sosedi, s katerim bi se slednja izognila bankrotu.

Moskva je bila dolgo glavni zaveznik beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki so ga na Zahodu številni označili za zadnjega diktatorja v Evropi. A v zadnjem času Kremelj vedno bolj jezi Lukašenkov odločen odpor ruskim prizadevanjem za prevzem glavnih beloruskih industrijskih obratov.

Belorusija obenem v nasprotju s pričakovanji Moskve ni sledila ruskemu zgledu pri priznanju gruzijskih separatističnih pokrajin Abhazije in Južne Osetije. Rusijo prav tako jezi dejstvo, da si Lukašenko v zadnjem času prizadeva izboljšati odnose z ZDA in EU. V tej luči je tudi izpustil nekaj političnih zapornikov.