Ruske strateške raketne sile bodo z novimi raketami opremljene v obdobju med letoma 2015 in 2020, je povedal načelnik ruskih strateških raketnih sil, general Nikolaj Solovcov. Ob tem je še pojasnil, da bodo nove rakete primerne za vse naloge, vključno v primerih, ko bo "sovražnik uporabljal protiraketne obrambne ukrepe".

Solovcov je še dejal, da ruske sile izpopolnjujejo svoj raketni sistem v skladu z "grožnjami, ki se trenutno kažejo", poročanje ruskih tiskovnih agencij povzema francoska AFP.

Do današnje napovedi prihaja v luči spora, ki se vnel med Moskvo in Washingtonom glede ameriškega načrta postavitve protiraketnega ščita na poljskem in češkem ozemlju. Kljub zagotovilom Washingtona o nasprotnem namreč Moskva vztrajno trdi, da je ščit usmerjen proti Rusiji.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in premier Vladimir Putin sta že pozvala novoizvoljenega ameriškega predsednika Baracka Obamo, naj opusti načrt, ki ga je zasnovala odhajajoča administracija Georgea Busha.

Rusija je sicer že konec novembra napovedala, bo z decembrom 2009 namestila medcelinski raketni sistem RS-24, ki naj bi bila zmožen zaobiti sisteme zračne obrambe, kot je sporni protiraketni ščit, ki ga nameravajo ZDA postaviti v vzhodni Evropi.