Obama se je množici, med katerimi je bilo veliko od veselja objokanih obrazov povedal, da več ni dvoma, da je v Ameriki resnično vse možno. Prvi temnopolti predsednik ZDA, ki bo položaj nastopil januarja 2009, se je zahvalil vsem po vrsti, ki so sodelovali v tej zgodovinski kampanji in povedal, da je to šele začetek oziroma nastop upanja na spremembe. "Svetu smo poslali sporočilo, da nismo le skupek posameznikov ali skupek demokratskih in republikanskih držav, ampak smo resnično združene države Amerike.

Zahvalil se je tekmecu

Obama se je zahvalil svojemu republikanskemu nasprotniku Johnu McCainu za priznanje poraza in dejal, da se je 72-letni republikanski senator iz Arizone dolgo boril ne le med to kampanjo, ampak vse življenje za domovino. Množica je ob teh besedah zaploskala, Obama pa je dejal, da se veseli sodelovanja z McCainom in njegovo podpredsedniško kandidatko Sarah Palin.

Zahvalil se je tudi svojemu podpredsedniškemu kandidatu Josephu Bidenu ter novi prvi dami ZDA Michelle Obama. Hčerkama Maliji in Sashi pa je priznal, da sta si zaslužili psička, ki ga bodo skupaj peljali v Belo hišo. Zbranim v Grantovem parku v Chicagu je povedal, da je to bolj, kot njegova, njihova zmaga in opozoril na izzive, ki jih čakajo, kot sta dve vojni, ogrožen planet in finančna kriza.

Poslušal bo kritike

Obljubil je, da bo poslušal kritike in bo odkrit do ljudi. Tistim, ki niso volili zanj je obljubil, da bo tudi njihov predsednik. Sporočilo je imel tudi za tujino in dejal, da prihaja novo obdobje ameriškega vodstva, ko največja moč ni v orožju, ampak v idealih, demokraciji in upanju.

Na koncu govora, ki je spravil v solze celo legendarnega temnopoltega voditelja Jesseja Jacksona in televizijsko zvezdo Oprah Winfrey, sta prišli na oder širši družini Baracka Obame in Josepha Bidena. Ena črna in druga bela, skupaj na vrhu ameriške politike, kar je bila močna simbolična potrditev zgodovinskosti letošnjih predsedniških volitev.

Obamovo zmago, po nedokončanem štetju elektorskih glasov v 5 zveznih državah z delnim rezultatom 338 proti 156, so slavili po vseh ZDA, med drugim v Harlemu v New Yorku, prav tako pa tudi zelo glasno tik pred Belo hišo, kjer do 20. januarja uradno še vedno stanuje predsednik George Bush.