Prvič samostojni selektor

Za nekdanjega švedskega reprezentanta, ki je v 70-ih in 80-ih letih zbral več kot 200 nastopov za člansko vrsto, bo delo na čelu slovenske izbrane vrste prvo samostojno selektorsko v trenerski karieri. Doslej je bil leta 2002 pomočnik švedske reprezentance, s katero je osvojil bron na SP in bil peti na OI. Od leta 1992, ko je bil pomočnik trenerja v ekipi Södertälje, je delal kot trener, pomočnik ali menedžer še v švicarskih moštvih Davosa in Lugana, v švedskem Djurgardnu, po sodelovanju v švedski reprezentanci pa še v domačem Rögleju in nazadnje v lanski sezoni pri celovškem KAC-u.

"Izpolnili smo obljubo, da bomo do konca novembra sporočili ime novega selektorja. Obžalujem, da je prišlo do prekinitve sodelovanja s prejšnjim selektorjem, a se že veselimo sodelovanja z novim trenerjem. Mislim, da je bila odločitev zanj dobra," je na predstavitvi dejal predsednik HZS Damjan Mihevc.

"Takoj sem se odzval povabilu, saj gre za zelo zanimivo delo. Kot pomočnik selektorja sem sodeloval v Švici in na Švedskem, to pa bo zame poseben izziv. Takoj sem imel občutek, da bo zanimivo. Slovenskega hokeja ne poznam tako dobro, vem pa, da je reprezentanca prišla v A skupino, nato izpadla in se spet vrnila. V čast mi bo, da bom treniral slovensko izbrano vrsto," je povedal Waltin na predstavitvi v Ljubljani.

Proste roke

Slovenskemu hokeju je bil doslej še najbližje leta 2002, ko je Slovenija na SP prvič igrala med elito prav na tekmovanju v njegovi domovini, ter kot trener avstrijskega moštva iz bližnjega Celovca. "Prizadeval se bom za dobre stike ne le z igralci, temveč tudi s trenerji, kajti na koncu moraš izbrati najboljše igralce in jih primerno ovrednotiti. Nekatere slovenske igralce poznam še iz časa, ko sem bil trener v Celovcu. A razmere šele spoznavam in težko je takoj dobiti pravi občutek," je menil Waltin.

Za zdaj ostaja še odprto vprašanje, kdo bo ob Švedu v strokovnem vodstvu izbrane vrste. Mihevc je dejal, da so novemu selektorju - o višini njegove pogodbe ni želel govoriti, je pa dodal, da ni bil dražji od Satorja -, povsem prepustili izbiro strokovnega štaba. Waltin se je že pogovoril z dosedanjima pomočnikoma Matjažem Kopitarjem in Pavletom Kavčičem, ki sta nazadnje vodila reprezentanco na turnirju v Italiji, o tem, kdo bo njegov najtesnejši sodelavec, pa se bo odločil v naslednjih dneh.

"Zame bo turnir na Danskem prvi. Najprej moram spoznati ljudi v zvezi in okrog reprezentance. Moj cilj je, da bi bil čim več v Sloveniji, da spoznam trenerje in igralce," je še dodal Waltin, ki si bo zvečer ogledal tekmo lige Ebel med Acroni Jesenicami in Innsbruckom.

Reprezentanca bo prvič pod njegovim vodstvom sodelovala na turnirju Euro Challenge na Danskem med 13. in 15. decembrom, njeni tekmici pa bosta poleg domače ekipe še Francija in Norveška.