V mnogoboju se je veselil nenadejanega naslova, mojstrstvo pa je nato z zmagoslavji potrdil še na krogih, drogu, bradlji in preskoku. Vir: Dnevnik. Avtor: Matej Štakul.

VELIKI CILJ SO OI V PEKINGU

Skoraj štiri leta kasneje je zgodba s Klemnom Rutarjem povsem drugačna. Zakaj? Po izjavah 18-letnega telovadca se vse nagiba k znanemu reku: "Vem, da nič ne vem." Toda dijak tretjega letnika Euro gimnazije ima voljo, močno kot bik, zato se še ta mesec seli v Auckland na Novo Zelandijo, kjer se bo vpisal v četrti letnik zasebne gimnazije. Prioriteta je le ena - trening mnogoboja, kjer bo imel ob privatnem trenerju bojda odlične razmere za vadbo.

"Moj veliki cilj je, da bi se prek mnogoboja kvalificiral na olimpijske igre v Pekingu. Zato sem se ob veliki podpori staršev odločil, da grem v tujino, saj v Sloveniji ni dobrih razmer za vadbo. Sprva sem bil v navezi s telovadcem Blažem Puljičem, če bi mi našel kakšen center v Ameriki, kjer mi vadbeni sistem ustreza. Pred šestimi leti sem namreč po posredovanju Emila Gasparija tri tedne vadil v Massachusettsu. Dogovori so spodleteli, ker še nisem končal srednje šole, saj je tam vse bolj vezano na fakulteto. Tako smo prišli do Nove Zelandije, kjer sem našel trenerja ruskih korenin, s katerim bom treniral. Moram opraviti le še izpit iz matematike za tretji letnik gimnazije, nato pa potujem daleč na jug," je pojasnil Klemen Rutar, ki mu gimnastika pomeni vse v življenju.

BASALI SO SE S HAMBURGERJI

Rutar ni bil uvrščen v slovensko reprezentanco za nastop na evropskem prvenstvu v Amsterdamu. "Ne vem, zakaj je bilo tako. Vsi so mi govorili, da nisem naredil dovolj ponovitev. Nihče pa se ni z mano pogovoril konkretno. Ugibal sem, če je morda vse skupaj posledica slabšega nastopa na lanskem svetovnem prvenstvu v Aarhusu, kjer je šlo vse narobe. Najprej so mi na letališču zaplenili vso dodatno prehrano in pripomočke. Kasneje smo dobili denar in smo morali sami skrbeti za hrano. Ker je bilo na Danskem vse zelo drago, smo se ves čas basali le s hamburgerji. Posledica je bil slab nastop, vodstvo pa je okrivilo mene in Blaža Puljiča. Doslej sem bil na treh evropskih prvenstvih in na največjih tekmah sem venomer užival, na Danskem pa se mi je zelo vleklo," je pojasnil Rutar.

"Ne bi se rad zameril nikomur, a dejstvo je, da se v slovenski gimnastiki nihče ne zmeni zame. Tudi pri trenerju Herzmanskyju ne naletim na prave odgovore. Trenira se bolj iz dneva v dan. Sam imam močno željo, da bi se prek mnogoboja uvrstil na olimpijske igre v Pekingu," je odločen telovadec Viča, ki ne ve, kako bo potekala njegova nadaljnja življenjska pot. "Morda bom šel po enem letu na kakšen ameriški kolidž, morda bom ostal na Novi Zelandiji, morda se vrnem v Slovenijo. Vem le to, da bom pripravljen priti nazaj in vsem pokazati, kaj znam in kaj zmorem na orodjih."

RAZMIŠLJAL O DRUGEM DRŽAVLJANSTVU

Kako se bo uvrstil v slovensko reprezentanco za nastop na jesenskem svetovnem prvenstvu v Stuttgartu, Klemen Rutar ne pozna odgovora. "Kot sem že rekel, bom storil vse, da mi to uspe. Če sem razmišljal o državljanstvu katere druge države? Tudi o tem sem razmišljal. Bomo videli, kaj se bomo dogovorili na Novi Zelandiji. Trenutno imajo dva telovadca, ki tekmujeta na velikih tekmovanjih, pravico do nastopa pa imajo trije," pravi Rutar, ki nam je priložil tudi izpisek najboljših osebnih uspehov. Na njem piše, da je dosegel 23 naslovov državnega prvaka Slovenije, 17 naslovov pokalnega prvaka ter 15 zmag na mednarodnih prvenstvih.

"Za največji mednarodni uspeh si štejem deseto mesto na lanskem evropskem prvenstvu med mladinci v Volosu na bradlji, kjer sem le za 0,225 točke zgrešil finale. V mnogoboju sem bil 24., a finala mnogoboja ni bilo na sporedu. V finale bi se brez težav uvrstil na evropskem prvenstvu v Ljubljani, kjer sem imel po petih orodjih takšen zbir, da bi na parterju potreboval le smešno oceno 7,5 točke. A mi vodstvo reprezentance ni dalo možnosti za nastop na parterju. Zakaj? Ne spomnim se, kaj so mi že takrat rekli kot izgovor," je zaključil Rutar, ki je očitno pripravljen storiti vse, da bi 20. rojstni dan osmega osmega 2008 praznoval na odprtju olimpijskih iger v Pekingu.