"Samo še rimokatoliška cerkev, ki ne dovoli razveze, je podobno nepopustljiva kot SPL," nadaljuje in dodaja, da je njihovo sklicevanje na formalne pomanjkljivosti odpovedi samo dokaz, da z njimi ni prijetno sodelovati in da postavljajo svoj interes daleč pred interes stanovalcev.

"V SPL si očitno predstavljajo, da lastniki stanovanj s podpisom pogodbe postanejo njihova lastnina, čeprav nobena pogodba ni večna in mora vsebovati možnost odpovedi," nadaljuje Jazbinšek. Dodaja, da vsako sodelovanje temelji na medsebojnem zaupanju, korektnem izvajanju dogovorjenih obveznosti in ga ni mogoče doseči z izsiljevanjem, kar zdaj na svoji koži občutijo in doživljajo stanovalci na številkah Pokopališke 38 in 40, ki jim pomaga v boju s SPL, saj so na številki 36 pred desetimi leti istega upravnika že uspeli zamenjati. Zamenjali so ga z upravnikom Distor, ki ima prostore le nekaj sto metrov stran in jim je vedno dosegljiv, medtem ko na SPL skoraj nikoli nikogar ne prikličejo.

Stanovalci na omenjenih številkah so se za zamenjavo upravnika odločili že pred dvema letoma, a so jih takrat v SPL prepričali, da bodo v prihodnje bolje sodelovali, navajajo stanovalci, ki se ne želijo izpostavljati. Ker se sodelovanje ni izboljšalo in je SPL tudi precej dražji od upravnika, ki si ga želijo, so SPL decembra lani obvestili, da jim s koncem marca letos odpovedujejo sodelovanje. Ker pa je SPL tudi pri njihovi odpovedi našel formalne pomanjkljivosti, so etažni lastniki odločali še enkrat in znova odločili enako (od 24 lastnikov se jih je za zamenjavo odločilo 20, štirje niso glasovali), odpoved pa tokrat prestavili na zakonsko določen rok, konec maja.

Vendar se v SPL tudi z novo odpovedjo niso sprijaznili. "Poslali so referenta, ki je eni od starejših stanovalk prinesel nepodpisane izjave in jo zadolžil, da se namesto njega odpravi od vrat do vrat in zbere preklice odpovedi," je povedal Jazbinšek in dodal, da ga je stanovalka (ne želi biti imenovana) po posvetu z drugimi ogorčenimi stanovalci včeraj obvestila, da svoje odločitve ne bodo spreminjali.

"Izjave so bile lastnikom res posredovane, vendar na njihovo lastno pobudo, saj je ena od stanovalk zanje zaprosila, češ da ob zbiranju podpisov (po njeni izjavi) lastniki niso vedeli, kaj in čemu podpisujejo," je pojasnila vodja pravne službe v SPL Alma Pašanovič. "Menimo, da gre v konkretnem primeru za trenja in nesoglasja med dvema skupinama lastnikov, vendar tudi to ne bo vplivalo na naše stališče, da - tako kot do zdaj - upoštevamo vsako zakonito sprejeto odločitev lastnikov," je pojasnila Pašanovičeva.