"Ogenj je v visokih vrhovih opozorilo in znamenje, tokrat je Ogenj v Alpah simbol skupnih prizadevanj za varovanje okolja," je pojasnil direktor Cipre Slovenija Matej Ogrin. Cipra (Commission International pour la Protection des Alpes) je mednarodna komisija za varstvo Alp, ki se kot nevladna organizacija že pol stoletja zavzema za trajnostni razvoj v Alpah.

Ob omenjeni akciji je Cipra pripravila tudi zloženko Slovenija se duši v prometu, v kateri opozarja, da rast motorizacije in tranzitnega prometa v Sloveniji povzroča naraščajoče prometno povpraševanje, ki mu prometna ponudba ni sposobna slediti.

Med drugim Cipra Slovenija predlaga uvedbo enotne borze za tovorni promet v alpskih deželah ter moratorij na gradnjo novih avtocest in preusmeritev vlaganj v železniško infrastrukturo, ki je energetsko učinkovitejša in okoljsko bolj sprejemljiva. S plakati, ki bodo v soboto postavljeni ob Celovški cesti, bodo opozarjali, da mora promet plačati vse stroške, ki jih povzroča.

Na problematiko velikih, neučinkovitih terenskih vozil v mestih bodo opozarjali tudi z akcijo Stop terencem. "Želimo izpostaviti, da velika terenska vozila porabijo več goriva in tudi proizvedejo več emisij kot povprečen osebni avto, ob stiku s kolesarji in pešci so bolj nevarna od drugih avtomobilov, obenem pa v natrpanem urbanem okolju zavzamejo več prostora," je poudarila Marjeta Benčina iz društva Focus.

Ogenj v Alpah bodo zaključili s prižiganjem bakel v centru Ljubljane ter vzdolž Celovške ceste.