Kot je zapisala, je predsednik državnega zbora France Cukjati po koncu rednega dela spomladanskega zasedanja državnega zbora in sicer v torkovi televizijski oddaji Odmevi ocenil delo državnega zbora v mandatu 2004-2008 z oceno prav dobro.

Delo vlade in vladajoče koalicije je ocenil kot odlično, še zlasti dejstvo, da naj bi ta vlada "sprejela več opozicijskih predlogov, kot jih je bilo sprejetih v prejšnjem mandatu", je zapisala Širca.

Po mnenju poslanke Zares je takšna ocena samovšečna, a tudi pričakovana, saj predsednik državnega zbora po njenem prepričanju "rad pripoveduje pravljice", demokracijo pa razume "skladno s svojim, ne pa ustavnim tolmačenjem".

Celostna ocena dela DZ v tem mandatu po njenem mnenju zagotovo ni prav dobra, temveč nezadostna. Kot je ocenila, ni bilo zadostnih demokratičnih in etičnih pristopov. Glede navedbe, da je vladajoča koalicija sprejela več opozicijskih predlogov, kot v prejšnjem mandatu, pa poslanka trdi, da je to "evidentna laž".

Kot navaja Širca, iz podatkov o delu državnega zbora v mandatu 2000-2004 izhaja, da je takratna vladajoča koalicija sprejela kar šest od desetih predlogov zakonov, ki so jih predlagali poslanci koalicije Slovenija (SDS in NSi). Če pa k temu prištejemo še predloge poslancev SNS in SMS, pa se številka dvigne na devet, trdi poslanka Zares.

V tem mandatu pa je bilo po njenih navedbah do konca letošnjega spomladanskega dela zasedanja sprejetih pet predlogov zakonov iz opozicijskih vrst oziroma štirje, "če odmislimo Jelinčičev in Virantov zakon o ukinitvi protikorupcijske komisije".

Kot je zapisala Širca, se je Cukjati "popolnoma podredil volji predsednika vlade in mu vseskozi asistiral pri instrumentalizaciji zakonodajne veje oblasti". To je bilo po njenem med drugim očitno pri onemogočanju opozicijske parlamentarne preiskave v zadevi Mercator. Tudi na primere sovražnega govora, žalitev in diskriminacije se je predsednik Cukjati po njenem mnenju odzival medlo.