Kot ena od najhitreje izvedljivih rešitev se je pokazala postavitev mobilne bivalne enote, ki jo je vrtcem svetoval direktorat za vrtce ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ), je pojasnila Nataša Smrekar, podžupanja za družbene dejavnosti na brezoviški občini.

O mobilnih bivalnih enotah razmišljajo tudi v Ljubljani. "Postavitev mobilnika v Sloveniji poznajo na primer v Celju, Velenju, v tujini pa taka praksa obstaja zlasti v skandinavskih deželah. Nekatere ravnateljice so že sporočile pobudo zanje, med njimi tudi vrtec Jelka in Jarše. Konkretne lokacije še preverjamo," je dejala Marija Fabčič, načelnica oddelka za predšolsko vzgojo, izobraževanje in šport.

"Poslopje je od zunaj videti kot običajen vrtec, dejansko pa so bivalne enote sestavljene kot kocke. Mobilno bivalno enoto, ki jo samostojno priključijo na električno in kanalizacijsko omrežje, bomo postavili zraven že obstoječega vrtca v Podpeči. S preureditvijo prostorov v vrtcu Vnanje Gorice bi lahko v pol leta zagotovili prostor za vseh 63 naših, brezoviških otrok, ki so bili zavrnjeni," je pojasnila Smrekarjeva.

V Sloveniji tovrstno gradnjo po besedah Smrekarjeve izvaja v skladu z zahtevami samo eno podjetje, gre pa za rešitev, ki je po mnenju podžupanje Smrekarjeve prehodno-trajnega značaja.

"Načrtujemo, da bo štirioddelčni vrtec v Podpeči zgrajen v roku pol leta, investicija naj bi stala 250.000 evrov. V njem bomo imeli vse za najmlajše varovance vrtca, tako previjalnice, igralnice, garderobe in sanitarije, le spremljevalne prostore si bodo zaposleni delili z zaposlenimi v obstoječem vrtcu." Mobilna bivalna enota lahko stoji 30 let. "Če bomo z njo zadovoljni, bodo otroci v njej lahko nekaj let, prednost pa je gotovo ta, da jo lahko kadar koli razdremo in prestavimo," je dejala Smrekarjeva.