Kot poudarja Golobič, je stranka končala ustanovitveno obdobje ter se enakopravno in samozavestno primerja z drugimi političnimi strankami. Napoveduje, da Zares v predvolilni kampanji ne bo tekmovala v blatenju, prerivanju in diskvalifikacijah nasprotnikov, ampak bo po svojih močeh poskušala v tekmo vnesti čim več programskih vsebin in dilem o razvojnih vprašanjih prihodnosti Slovenije.

Golobič je na konvenciji zavrnil pričakovanja, da se bodo ravnali po starih pravilih igre. "Smo stranka, ki stavi na novo politiko in jo jemlje resno, zato ne želimo postati talci pravil igre in ne želimo vnaprej nastopati izključevalno." To po Golobičevih besedah ne pomeni, da bi želeli sklepati kakršne koli nenačelne koalicije.

"To pomeni le, da nimamo razloga, da ne bi verjeli, da bomo v razgovorih po volitvah na podlagi programov in vrednot suvereno stopili v razgovore z vsemi, preverili njihovo pripravljenost da to upoštevajo in od tega bo odvisna naša prihodnja vloga." Golobič meni, da bo takšna drža zelo verjetno za marsikoga nesprejemljiva, kar bi lahko pomenilo, da se bodo po volitvah znašli v opoziciji.

Velika razlika med stranko Zares in največjo vladno stranko SDS se je po Golobičevem mnenju pokazala ob "tem, kar se je znašlo v poštnih nabiralnikih po Sloveniji". Sami so ljudem poslali vprašalnik in razgrnili dileme, vlada pa je poslala knjižico, "v kateri ni nobenega dvoma, nobene sence". To je v temelju razlika med novo in staro politiko, poudarja Golobič.

Sprememba je v Sloveniji nujno potrebna, še opozarja predsednik Zares. Nezaupnica aktualni oblasti, za katero Golobič verjame, da se bo zgodila na teh volitvah, je nujen pogoj, da bo prišlo do sprememb v slovenski politiki. Ni pa zadosten in edini pogoj, poudarja. Po Golobičevem mnenju namreč ne drži, da bodo z zamenjavo te vlade vsi problemi rešeni. Takšna sprememba se je zgodila pred štirimi leti in ker ni bila prava sprememba ter je pomenila samo zamenjavo obrazov, so ljudje razočarani. Če se bo enako zgodilo po letošnjih volitvah, se bo slovenska politika znašla v vrtincu populizma, ki ga bo nemogoče obvladati, še opozarja.

Golobič še poudarja, so v stranki jasno povedali, v kakšno vlado si želijo iti. Ali bodo sploh v vlogi, da bi o tem odločali, pa bo jasno po volitvah. Volivci po njegovih besedah ne pričakujejo "bližnjičnega odgovora" brez razmišljanja o problemih. "In problem je v Sloveniji veliko večji, kot da je treba vlado zamenjati z drugo garnituro, če bo ta počela isto kot sedanja."