Predsednik vlade Janez Janša v petek v odgovoru na poslansko vprašanje o vladni dolgoročni strategiji pomoči socialno najbolj ogroženim s preusmerjanjem pozornosti na "zgolj dve položnici" zanika obstoj socialnih stisk v državi, meni Tavševa.

Povedala je še, da se ena od obeh oseb, ki ju je imela v mislih pri omenjanju položnic na petkovem zasedanju DZ, zaradi svojega slabega gmotnega položaja ne želi še dodatno izpostavljati. Od druge osebe pa še ni dobila odgovora na to, ali privoli, da se njeni podatki posredujejo naprej.

V poslanski skupini Lipa pozivajo vse, ki zaradi nizkih prejemkov ne morejo sproti poravnavati davčnih obveznosti do države, hkrati pa zadovoljevati zdrave prehrambene in družbene navade, da posredujejo svoje položnice na poslansko skupino, ki bo potem vse prejete položnice posredovala predsedniku vlade Janezu Janši.

Ministrstvo za delo: Vlada že storila veliko

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so v odzivu na očitke opozorili, da je vlada v tem mandatu na socialnem področju storila veliko. Zavedajo pa se, da bo treba v prihodnje nameniti več pozornosti starejšim samskim osebam, ki izkazujejo najvišjo stopnjo tveganja revščine.

Vodja sektorja za analize in razvoj na direktoratu za socialne zadeve Sašo Stikovič je s področja, ki zadeva upokojence, omenil zakon o varstvenem dodatku, po katerem se varstveni dodatek usklajuje tako kot pokojnine dvakrat na leto. Po spremembah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki so bile sprejete v tem mandatu, pa se pokojnine dosledneje usklajujejo s plačami.

Povedal pa je, da bo treba v prihodnje več pozornosti nameniti starejšim samskim osebam, med njimi zlasti ženskam. Načrtujejo analizo socialno-ekonomskega položaja te skupine prebivalcev, da bi ugotovili razloge za visoko stopnjo tveganja revščine in preučili možnosti za izboljšanje njihovega položaja. "Stopnja tveganja revščine starejših samskih oseb je višja od slovenskega povprečja in to je problem," je dejal Stikovič.