Pri tem so tudi zelo uspešni. "Še takrat, ko imamo mi prazno, so oni zelo dobro zasedeni. A kaj ko gre večinoma za nelojalno konkurenco. Vse to namreč počnejo na črno," je povedal eden od domačih turističnih delavcev, ki ni želel biti imenovan.

"Problem ni v tem, da Angleži kupujejo naše nepremičnine, ne nazadnje jih lepo obnovijo. Priznati je treba, da so se nekateri začeli ukvarjati s turizmom povsem legalno in tudi to je zelo dobrodošlo. Vse več pa je takih, ki dejavnosti nimajo prijavljene, ki ne plačujejo davkov, ki ne plačujejo taks, ki svojih gostov ne prijavijo. Ker Anglež bolj verjame Angležu kot Slovencu, so nam odvzeli ves angleški trg, svoje storitve zelo dobro oglašujejo na angleških spletnih portalih. Dobesedno norčujejo se iz nas in iz naše države," je potrdil Franc Voga, predsednik Turističnega društva Dovje - Mojstrana.

Društvo je tem nelegalnim ponudnikom poslalo posebno pismo s povabilom k sodelovanju, odziva seveda ni bilo, eden od njih je celo zapisal, da se s turizmom ne ukvarja, čeprav na svetovnem spletu ponuja svoje apartmaje in dodatne storitve. "Lastnik ene od hiš ima celo lasten avto parkiran na brniškem letališču, gost ga tam vzame, se pripelje v Mojstrano, preživi teden dni počitnic in se odpelje nazaj. Uradno naša država zanj sploh ne ve, turizem od tega gosta nima nič. Čeprav delujejo na črno, so njihove cene povsem enake ali celo višje od naših," je ena od zgodb iz Mojstrane, ki ima uradno okoli 120 ležišč, še približno toliko pa je nelegalnih, v glavnem angleških.

"Mislil sem, da smo v Evropi enakopravni in da za vse veljajo enaka pravila. V mojem kampu so si inšpektorji kar podajali kljuke, kje so zdaj?" se sprašuje Franc Voga.

Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić je pojasnila, da gre v tem primeru za gostinsko dejavnost, ponudnik pa bi moral biti ustrezno registriran.

"Za nadzor je pristojna naša inšpekcija, prijav v zvezi z oddajanjem turističnih zmogljivosti v Mojstrani pa še nismo prejeli," je pojasnila Andrejka Grlić. Glede na to, da inšpektorat deluje očitno zgolj na podlagi prijave, na Turističnem društvu Dovje - Mojstrana že pripravljajo poseben dopis inšpektoratu.