"Močno upam, da se bo po praznikih poznala vsa sezona. Glede na slabe snežne razmere so se žičničarji res potrudili, seveda pa si zelo želimo naravnega snega. Med prazniki nas je presenetilo veliko število Angležev in Italijanov, zdaj pa se obeta pravi naval Rusov, Ukrajincev, Hrvatov, Srbov in Črnogorcev. Posebej za goste iz pravoslavnih dežel bomo pripravili tudi praznovanje njihovega božiča," je prilagajanje strukturi gostov opisal Aleš Topolšek, direktor Hit Alpina, ki združuje največje kranjskogorske hotele.

Povprečna zasedenost hotelov v januarju naj bi bila kar od 95- do 100-odstotna, dobra zimska sezona pa bo pogoj za uresničitev letošnjega največjega projekta turizma v Kranjski Gori - popolne prenove območja okoli hotela Špik. Zgradili bodo apartmajsko naselje, povsem nov hotel, bazene, center za dobro počutje, športne objekte, trgovino, trg za druženje in prostor za avtodome. "Žrtev" za 15 milijonov evrov vreden načrt bo avtokamp, ki so ga lani ob močnem negodovanju stalnih gostov in nekaterih domačinov zaprli. "Graditi začnemo konec marca, do oktobra bomo končali," je bil optimističen Aleš Topolšek.

Kranjskogorski žičničarji se ubadajo s pomanjkanjem naravnega snega, prav tako še vedno niso zagnali nove štirisedežnice Kekec. Proge na kompaktnem snegu so dobro urejene, na manjših (družinskih) napravah pa je bila minule dni pogosto precejšnja gneča. "Enajstega januarja imamo tehnični prevzem novega Kekca, upam, da bomo žičnico lahko odprli v drugi polovici meseca. Vozovnice so še vedno deset odstotkov cenejše," je povedala Klavdija Gomboc iz RTC Žičnice Kranjska Gora. Precej negodovanja je povzročila odločitev žičničarjev, da ukinejo urne vozovnice, a so poskrbeli za pester izbor popoldanskih vozovnic. Razmerje med dnevnimi in tedenskimi smučarji je, čeprav je Kranjska Gora najdražje slovensko smučišče, še vedno 60 proti 40 v prid dnevnim smučarjem. Zelo dobro se je obnesel otroški del smučišča, ki postaja celo premajhen. "Če bomo le našli prostor, bi ga radi povečali," razmišlja Klavdija Gomboc.

Tudi drugi turistični ponudniki so zadovoljni. Direktor LTO Kranjska Gora Jaka Hrastnik je poudaril le pomanjkanje tekaških prog. "Vsi nestrpno čakamo na sneg, sicer pa si prizadevamo, da bi s pomočjo žičničarjev morda umetno zasnežili vsaj kak kilometer tekaške proge," je povedal. Zasebni ponudniki nočitev si še vedno največ obetajo od domačih gostov, tudi pri njih pa je vse več Angležev, Rusov in Hrvatov.