"Ključno se mi zdi dejstvo, da bodo morali ti dvig nadomestila vgraditi v ceno izdelkov, kar bi lahko na koncu vplivalo tudi na inflacijo. Podjetja so večinoma tudi že pripravila poslovne načrte za prihodnje leto, v katerih podražitve nadomestila niso predvidela," opozarja Turkova.

Že v začetku prihodnjega tedna naj bi delovna skupina podjetnikov, ki so jo oblikovali na območni zbornici, pripravila izračune in primerjave predlaganega povišanja nadomestila ter pri ljubljanskem županu zahtevala sestanek. "Pri občini pogrešamo konsistenten način sodelovanja, da ne bi več prihajalo do takih presenečenj. Čeprav razumemo mesto, ki je zaradi novega zakona o financiranju občin občutno prizadeto, menimo, da bi morala biti podjetja vključena v sprejemanje takih odločitev," še dodaja Turkova.

Trgovci za zdaj molčijo

Ker bi predlagana podražitev nadomestila po žepu udarila tudi večje trgovce, smo se za komentar obrnili na trgovinsko zbornico, vendar včeraj zaradi službene odsotnosti predsednika niso želeli dajati izjav. Od večjih trgovcev so se odzvali le v Tušu, kjer so pojasnili, da s povišanjem nadomestila niso seznanjeni in da kljub temu ta ukrep "v nobenem primeru ne bo vplival na dvig cen v Tuševih trgovinah, saj je omejen le na območje ljubljanske občine".

Višje obdavčena tudi stanovanja

Poleg podjetij in obrtnikov bi predlagani dvig točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča v denarnici čutili tudi Ljubljančani. Medtem ko za 100 kvadratnih metrov veliko stanovanje v komunalno dobro opremljeni soseski (plin, LPP, ceste, pločniki, javna razsvetljava) danes plačujejo dobrih 90 evrov nadomestila na leto, bi po predlogu plačevali skoraj 110 evrov.

Od povišanja nadomestila si na Mestni občini Ljubljana po predlogu proračuna, ki je uvrščen na isto sejo mestnega sveta, obetajo več kot 10 milijonov evrov več denarja. To bo po razlagi v proračunu poleg zadolževanja in prodaje stvarnega premoženja ključen vir za pokritje primanjkljaja zaradi izpada prihodkov, ki ga je povzročil novi zakon o financiranju občin.