Z njim želijo opozoriti na to, da oprostitev nekdanjega škofa Gregorija Rožmana, kljub temu da je bila pričakovana, ne sme služiti za oprostitev njegove moralne krivde, ki je po njihovem mnenju nedvoumna. To naj bi dokazal Rožman sam, s tem ko je pobegnil v tujino in se s tem izognil roki pravice. V KSS-u sicer Rožmanu priznavajo veliko pozitivnih ravnanj, kot so denimo prizadevanja za izpustitev talcev, vendar to ne more biti opravičilo za zavestno sodelovanje z okupatorjem. Prepričani so, da se bo ob odprtju arhivov to jasno pokazalo.



"Odgovor se skriva v Rimu, v arhivih Vatikana," je vzkliknil Žiga Šorli, predsednik podmladka stranke. Na vprašanje, ali to pomeni, da bo kakšno odprto pismo naslovljeno tudi na Sveti sedež, se je vodstvo stranke skrivnostno nasmehnilo in se spogledalo. "Iščemo nekoga, ki bi znal latinsko," je domiselno odgovoril Šorli in se sramežljivo skril za šopek rdečih nageljev, ki so krasili mizo.


Pobuda za vrnitev posmrtnih ostankov Rožmana, ki jo je sprožil nekdanji predsednik republike Milan Kučan, se jim zdi pozitivna, vendar je nepovezana z moralno odgovornostjo škofa.


KSS zdaj pričakuje javni odgovor nadškofije. Ob tem poudarjajo, da ne napadajo cerkvenih struktur, ampak jih želijo zgolj izzvati in sprožiti javno razpravo o temi. "Doslej smo se na Cerkev obračali po internih kanalih, tudi preko revije Družina, kjer pa nam prispevkov praviloma niso želeli objavljati. Praviloma se naša vprašanja ignorirajo, prav tako nam manjka medijske pozornosti," je dejal predsednik stranke Andrej Magajna.


Da bi okrepili prepoznavnost in da bi se jih bolj slišalo, se nameravajo v bližnji prihodnosti povezati s Socialnimi demokrati. Za prihodnje leto nekateri optimistično napovedujejo pohod na državni zbor. "Jaz tega ne bom dočakal, ti pa boš," je Šorliju dejal Magajna.


Tudi sicer se krščanski socialisti spogledujejo z levico, saj bodo v drugem krogu predsedniških volitev, tako kot v prvem, podprli njihovega kandidata Danila Türka. Šorli je ob tem demantiral obtožbe proti Türku, da je nasprotoval osamosvojitvi Slovenije.