Kdaj bo v podjetju predal posle, se bodo dogovorili v tem tednu. Prav tako v LDS še ne vedo, kakšno plačo mu bodo namenili. Stranka je na začetku, čaka nas veliko dela, je dejal Golobič.

V Zares ustanavljajo tudi poslansko skupino. Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Matej Lahovnik je včeraj napovedal, da bo do konca tedna predsednika DZ Franceta Cukjatija obvestil, da poslanci Zares, ki so v začetku leta izstopili iz LDS, ustanavljajo poslansko skupino Zares. Zapletov po poslovniški plati ne pričakujejo, kako bo šlo po politični, pa je druga stvar, je dejal Lahovnik. Pristavil je: "Zdaj bomo videli, kdo se zares boji Zares."

Pri tem pa je mogoče zaslediti različna razmišljanja, ali je nova politična stranka, ki ni nastopila na minulih parlamentarnih volitvah, v parlamentu pa ima sedem poslancev, parlamentarna stranka. "O tem ni dvoma," sta včeraj enoglasno zagotovila tako Gregor Golobič kot Matej Lahovnik. "Bilo bi smešno reči, da stranka, ki ima svojo parlamentarno skupino, ni parlamentarna stranka," je ocenil Golobič.

Z vidika financiranja stranke iz proračuna je jasno: ker Zares ni nastopila na volitvah, ni upravičena do teh sredstev. "Tega denarja ne pričakujemo in ga nismo zahtevali, saj pripada LDS," pravi Golobič. Znano je, da je status parlamentarne stranke pomemben v volilni kampanji. Na nacionalni RTV imajo na primer parlamentarne stranke pri odmerjanju predstavitvenega časa drugačen položaj kot neparlamentarne.

To vprašanje je pravno zapleteno in se bomo z njim v prihodnjih dneh ukvarjali pravniki, nam je včeraj dejal Miro Cerar z ljubljanske pravne fakultete. Kar se tiče nastopa na volitvah prihodnje leto, je Zares parlamentarna stranka, ni pa parlamentarna stranka z vidika financiranja iz proračuna, pravi Rajko Pirnat. Pri tem navaja podoben primer iz leta 1991 ob razpadu Slovenske demokratske zveze (SDZ) na Narodne demokrate in Demokrate: obe sta imeli poslance in sta bili parlamentarni stranki.