Na včerajšnji novinarski konferenci direktor Geodetske uprave RS Aleš Seliškar sporočil, da so lastnikom nepopisanih nepremičnih rok za popis podaljšali na 21. december.

Do sedaj je popis nepremičnin stal 10,5 milijona evrov, Seliškar je že napovedal, da bodo stroški še višji, vendar natančnejše ocene še nimajo. Dodaja, da bo kljub temu, da so lastnikom nepremičnin podaljšali rok za popis, konec decembra še vedno ostalo nekaj - tudi te ocene še nimajo - nepremičnin nepopisanih, predvsem ob italijanski meji.

Največ nepopisanih stavb ali delov stavb je na območju Ljubljane, Maribora, Kopra in Nove Gorice ter Sežane. Stavbe niso bile popisane, ker niso našli podatkov o lastniku, največkrat v primeru delov poslovnih stavb, počitniških hiš ali garaž. Nekaj stavb niso popisali, ker se lastniki niso odzvali, nekateri so dvignili obrazce, vendar jih niso vrnili Geodetski upravi RS, nekaj nepremičnin pa je ostalo nepopisanih tudi zato, ker popisovalci niso prišli do lastnikov ali pa ti niso dobili potrebnih obrazcev.

"Vsem lastnikom še nepopisanih nepremičnin zagotavljamo, da ne bo kaznovan nihče, ki obvestila o nepopisani nepremičnini ni prejel, le tisti, ki so prejeli obvestila, pa se na njih ne bodo odzvali do konca leta," je glede sankcij povedal Seliškar.

Tako lahko državljani, do katerih popisovalci še niso prišli, to sporočijo Geodetski upravi RS, kjer se bodo dogovorili za termin in popisovalci jim bodo uredili položaj. Ponovno bo vzpostavljen tudi spletni portal vprasanja@popis-nepremicnin.si, kamor se lahko glede nejasnosti obrnejo lastniki, katerih nepremičnine še niso popisane.