Kandidati morajo do 26. septembra zbrati pet tisoč podpisov, če jih ne bo podprla nobena stranka oziroma tri tisoč, če jih bo poleg ljudi podprla tudi katera od političnih strank.

Kandidat Jože Andrejaš ocenjuje, da mu bo podpise do predvidenega roka uspelo zbrati, zaenkrat pa ne more oceniti, koliko podpisov že ima. Kandidat Marijan Beranič je za zbiranje podpisev angažiral študente in znance, med ljudi, ki mu bodo na tak način izrazili podporo, pa bo razdelil več tisoč majic, izžrebal pa tudi prejemnike denarnih nagrad.

Kandidat Mitja Gaspari bo po vsej Sloveniji postavil trideset stojnic, prvopodpisani pa je Jože Mencinger, nekdanji rektor Univerze v Ljubljani.

Kandidat Darko Kranjec podpisov ne bo zbiral na stojnici, temveč s pomočjo svoje Stranke Mladih Slovenije, ocenjuje pa, da mu bo podpise uspelo zbrati pred rokom.

Kandidatinja Elena Pečarič, ki jo za predsednico predlaga stranka Akacije, ne napoveduje roka, do katerega ji bo uspelo zbrati podpise, prav tako pa molči tudi Monika Piberl, ki jo za predsednico predlaga stranka Glas žensk.

Edini, ki podpisov še ni začel zbirati, je kandidat Matej Sedmak, saj niso dobili sponzorja za stojnico. Vseeno je Sedmak preko elektronske pošte pozval svoje prijatelje in znance, naj mu podpise podpore pošljejo na dom.

Kandidat Artur Štern je podpise začel zbirati v Šentjurju, glede hitrosti pa je negotov. "Lahko bo v dveh tednih, lahko pa nikoli," je izjavil.

Kandidat Danilo Türk je pojasnil, da podpisov ne bo štel, saj bo "vesel vsakega, ki mu bo izrekel podporo." Poleg zbiranja podpisov si bo Türk prizadeval tudi za stik z volivci.

Peterle že zbral potrebnih 5000 podpisov podpore

Evropski poslanec in napovedani kandidat na jesenskih predsedniških volitvah Lojze Peterle je do 13. ure že zbral 5000 podpisov podpore volivcev, kolikor jih za vložitev kandidature tudi potrebuje.

Kot so sporočili iz njegovega volilnega štaba, bodo Peterletovi podporniki kljub temu do četrtka nadaljevali z zbiranjem podpisov, takrat pa naj bi tudi uradno vložil kandidaturo na republiški volilni komisiji.

Peterle je sicer široko podporo pričakoval, vendar pa ne v tako kratkem času, so še sporočili iz njegovega štaba.