Vojska je pred izborom nove puške izvedla obsežna testiranja tako F2000 kot njene konkurentke nemške heckler$amp;koch G36. Testiranja so pokazala, da sta obe puški primerni, vendar so naposled kupili belgijsko, ki jo v Slovenijo uvaža podjetje Arex iz Šentjerneja. Nakup je spremljala vrsta dvomov, ki pa so jih odgovorni, na čelu s podpolkovnikom Zoranom Ravbarjem, odgovornim za testiranje, ves čas zavračali. Da puška F2000 ni v splošni uporabi v nobeni članici Nata, je včeraj priznal tudi podpolkovnik Ravbar. Edina članica Nata s to puško je Slovenija, medtem ko je G36 široko uporabljano orožje s številnimi referencami v bojnih operacijah.

F2000 je sicer modularno sestavljeno orožje (en kos z opremo stane okoli 1700 evrov, Slovenija pa jih je kupila 6500), narejeno iz jekla in plastike, ki pa je doslej zbujalo veliko dvomov, saj naj bi prihajalo do lomljenja materiala in pogosteje tudi do zastojev streljanja, ker je izmet praznih tulcev speljan skozi posebno cev. Včeraj je ekipa Dnevnika orožje preizkusila v različnih položajih in načinih streljanja z 270 naboji. Težav ni bilo. Tudi streljanje je z F2000 bistveno bolj natančno in mirno. Sicer pa je podpolkovnik Ravbar priznal, da se lahko zgodi, da vojak puško F2000 po čiščenju narobe sestavi, pri tem pride do poškodbe plastičnega dela v zaklepu in orožje ne deluje, dokler dela ne zamenjajo. To je nenavadno priznanje, saj naj bi bilo takšno orožje, kot je jurišna puška, skonstruirano tako, da ga napačno sploh ni mogoče sestaviti. Ravbar je tudi povedal, da vojakov ne bodo urili v sestavljanju puške z zavezanimi očmi. Načeloma velja, da naj bo osnovno orožje vojaka robustno in čim bolj enostavno.

Tudi pri uvajanju orožja v enote očitno prihaja do manjših zapletov, saj še vedno ni jasno, ali bodo enote, ki jeseni odhajajo na operacije v tujino, tja odšle z novo ali staro puško. Ravbar je na primer rekel, da gredo z obema puškama, vendar nas je po dokončni odgovor napotil k načelniku generalštaba generalpolkovniku Albinu Gutmanu. Ta je povedal, da enote v operacijo nikakor ne bodo odšle z dvema puškama, vendar tudi še ni jasno, ali bodo šle z novo ali staro. Po naših neuradnih informacijah naj bi obstajala poročila poveljnikov nižjih enot, ki v operacijah odsvetujejo uporabo nove puške. Problem nove puške je zagotovo vprašljiv sloves, ki je razlog, da ji nekateri pripadniki vojske ne zaupajo, da se bodo lahko v kritičnem trenutku zanesli na orožje. Podpolkovnik Ravbar je priznal, da je "dejstvo, da je bilo ugotovljenih kar nekaj zastojev", vendar je po njegovih besedah pomembno, da so "vzpostavili sistem evidentiranja okvar".