"Dokument lahko mirno poimenujemo deklarativna pravljica," je dejala Oražmova, ki upa, da ne bo postal osnova za plan zdravstvenega varstva. Po njenem je očitno, da je narejen v veliki naglici kot odgovor na številne zahteve in očitke v zadnjem času.

Med drugim niso mogli ugotoviti, kdo je sodeloval pri njegovi pripravi, opozorila pa je tudi na zelo malo razprav o dokumentu - oglasili se niso ne zdravniki ne zavarovalnice. Zalokar Oražmova je opozorila, da v dokumentu med drugim niso opredeljena merila za mrežo javne zdravstvene službe, specifične potrebe in prednostna razvojna področja (kar bi v planu moralo biti glede na zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju). Sprašuje se tudi, kako nameravajo obvladovati izzive staranja prebivalstva ter novih metod, tehnologij in opreme, nič pa ni napisanega niti o racionalizaciji. Ob napovedanem petodstotnem povečanju števila zdravnikov Zalokar Oražmova ugotavlja, da manjka odgovor, kje jih primanjkuje in kako bodo do teh zdravnikov prišli. "Ribarjenje v kalnem je mogoče samo s tako nedodelanim dokumentom, na podlagi katerega bo lahko pripravljen kateri koli zakon, kateri koli ukrep," pravi Zalokar Oražmova.

Nekdanji predsednik zdravstvenega sveta Rajko Kenda je spomnil na kritike, ki so letele na račun bele knjige zdravstvene reforme. Kot je povedal, ima ta 348 strani, podpisanih je približno 30 avtorjev in 50 soavtorjev, predlagani ukrepi in spremembe pa so temeljili na analizi v njej objavljenih podatkov. "Od nekoga, ki je nekaj dni po izidu knjige zadevo označil za pamflet, bi pričakoval, da bo v dveh letih in pol svojega mandata uspel pripraviti kaj več od tega," je dejal o predlogu na 45 straneh. Kenda ugotavlja tudi, da v njem manjka analiza obstoječega stanja, z dokumentom pa se po njegovem ni mogoče ne strinjati niti ga ni mogoče argumentirano ovreči, "še manj pa bo mogoče po nekaj letih nekoga prijeti za besedo".