Država ne predvideva odstrela volkov

Država omenjeno problematiko rešuje sistemsko, na ministrstvu za okolje in prostor, ki je pristojno za upravljanje populacij velikih zveri v Sloveniji, pa v letošnjem letu ne predvidevajo odstrela volkov. Grabrijan je pojasnil, da bodo v Zvezi društev rejcev drobnice Slovenije zaradi vse večjega problema glede pokolov zahtevali uporabo instituta izrednega posega v populacijo volka oz. skušali vplivati na omenjeno ministrstvo, da bi izdalo odločbo o t.i. izrednem odvzemu oz. prisilnem odstrelu volkov. Letos naj bi bil namreč predviden le odstrel 100 medvedov.

Kot poudarja Grabrijan, imajo rejci namreč pravico do opravljanja ekonomske dejavnosti z rejo drobnice. "Volkovi ne sodijo na območje Bele krajine," poudarja Grabrijan ter dodaja, da je problem toliko večji, ker volkovi pokoljejo več ovac, kot pa so jih zmožni pojesti, tako da je škoda še večja. "Volk naenkrat poje okrog dva kilograma mesa, zakolje pa tudi do 10 ovac," še pojasnjuje Grabrijan.

Ob koncu aprila in v začetku maja so po podatkih predsednika omenjene zveze volkovi trikrat napadli drobnico na področju Preloke in Adlešičev v občini Črnomelj in skupaj pobili 28 ovac. V glavnem gre za odrasle živali, pogrešajo pa tudi tri jagnjeta.

Rejci bi radi odškodnino

Vsi tropi ovac so bili zavarovani z običajnimi ograjami oz. zaščitnimi mrežami, ker pa so na omenjenem območju v zadnjem času volkove večkrat videli in slišali v bližini naselij, so se rejci napadov bali že nekaj časa. Po Grabrijanovih navedbah so tudi v Zavodu za gozdove Slovenije, kjer so pristojni za oceno škode, mnenja, da toliko napadov v tako kratkem času in tako zgodaj v pašni sezoni napoveduje velike probleme s temi zvermi.

Marjan Kumelj iz novomeške enote zavoda za gozdove je pojasnil, da še ni jasno, ali gre v primeru pokolov drobnice v Beli krajini za enega volka ali pa volkuljo z mladiči. Po njegovem mnenju pa so volkovi verjetno na to območje prišli iz Kočevskega Roga. "Tudi na tem območju so v zadnjem mesecu pri naselju Grčarice volkovi namreč pobili okrog 50 ovac," je dejal Kumelj. Mateja Blažič iz Agencije RS za okolje je potrdila, da so ob koncu aprila že izdali odločbo za izreden odstrel enega volka na kočevskem območju.

Tudi rejci drobnice v Beli krajini zato še vedno čim prej pričakujejo primeren odziv ministrstva za okolje in prostor, saj se ekonomska škoda zaradi pokolov volkov stopnjuje. Cena odrasle ovce odvisno od pasme po Kumeljevih navedbah znaša okrog 200 evrov, jagnje pa je vredno okrog 100 evrov.