Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani, ki ga vodi Blanka Žgajnar, so namreč dve leti in pol po uvedbi preiskave ugotovili, da Pogačar pri nakupu delnic SIB od same banke ni storil vseh elementov kaznivega dejanja zlorabe položaja, pri kupovanju delnic SIB od borznoposredniške hiše Publikum pa preiskovalni sodnik ni zbral dovolj dokazov za sestavo obtožnice.

Tožilstvo je uvedbo preiskave zahtevalo, ker Energetika ni kupovala delnic SIB neposredno od delničarjev, ampak prek dveh ovinkov. V nekaterih primerih je Energetika kupila delnice SIB od same banke, ki jih je ta pred tem kupila od svojih delničarjev, v drugih pa jih je kupovala od borznoposredniške hiše Publikum. S kupovanjem prek teh dveh ovinkov je podjetje plačalo za delnice skoraj dva milijona evrov več, kot sta jih od delničarjev odkupovala SIB in Publikum.

Ljubljansko javno podjetje je na koncu za SIB s kasnejšo dokapitalizacijo odštelo 14,6 milijona evrov, maja 2003 pa jo prodalo NLB za slabih 1,7 milijona evrov. Že v januarski obrazložitvi odškodninske tožbe Energetike proti Pogačarju je ljubljansko okrožno sodišče prodajo SIB ocenilo kot napačno poslovno odločitev, kar naj bi po naših informacijah tokrat ugotovilo tudi tožilstvo, vendar nam tega na tožilstvu včeraj niso potrdili.

Kljub zanj pozitivni odločitvi se Pogačar dva dni ni odzval na naše klice, odločitev tožilstva pa je komentirala Viktorija Potočnik, ljubljanska županja v času kupovanja SIB. Po njenem mnenju je poteza tožilstva pričakovana, delo preiskovalnega sodnika pa temeljito, saj je bila tudi sama večkrat na zaslišanju, nazadnje lansko leto. "Zdaj pričakujem, da bodo pregledali tudi prodajo SIB Novi Ljubljanski banki, ki se mi zdi problematična," pravi Potočnikova. Še vedno je prepričana, da je bila odločitev za nakup banke dobra, če pa bi lahko zavrtela čas nazaj, bi vztrajala, da bi v SIB opravili temeljit finančni pregled, še preden bi mesto kupilo večinski delež.