Tako so nadgradili lansko ponudbo, ko so na pobudo Janka Simčiča, občinskega svetnika in profesorja informatike in računalništva v Šolskem centru Postojna, ponudili brezplačni brezžični internetni dostop v centru Postojne. "Občina Postojna je na tem področju mnoge prehitela in tak razvoj se bomo trudili nadaljevati," pravi Simčič. "Na vsaki javni e-točki je vsak dan najmanj osem ur dostopen osebni računalnik, s katerega je mogoče brezplačno uporabljati internet. Točke so opremljene tudi z usmerjevalniki, ki omogočajo neomejen brezžični dostop do širokopasovnega priključka in s tem brezžični širokopasovni dostop do svetovnega spleta. Enostavno povedano, kdor ima dlančnik, prenosni telefon ali prenosni računalnik s kartico za brezžično povezavo na internet, lahko prek vstopne točke HotSpotPo, ki jo računalnik sam najde, vstopi do interneta in ga brezplačno uporablja," je povedala Dolores Dolenc Bajc z občine Postojna.

Brezžični dostop do interneta je zdaj po njenih besedah mogoč skoraj na vsem območju mesta Postojna in v vseh vaseh z e-točkami. Te so v Prestranku, na Razdrtem, v Rakitniku, Planini, Hruševju, Landolu, Malem Otoku, Belskem, Sajevčah in na Hudičevcu, s signalom iz teh točk pa so pokrita še naselja Grobišče, Rakitnik, Mala in Velika Brda, Strane in Gorenje.

"Priklop" bodo skušali omogočiti za vso občino. Janko Simčič namreč opozarja, da imajo v nasprotju s Postojno v drugih naseljih zelo slabe možnosti za internetni priključek. "Ponudniki priključke sicer zagotavljajo, vendar so hitrosti prenosa izredno majhne, ker enostavno ni pravih povezav," pravi Simčič.

Okoli 1300 naročnikov pa se je odločilo za kabelski priključek na internet, ki ga ponuja družba Studio Proteus. "Pokrivamo mesto Postojna, Rakitnik, Matenjo vas, Prestranek, Razdrto in Planino," je povedal Ernest Zakarija, direktor Studia Proteus. Načrtujejo pa širitev signala tudi v Koče, Hruševje in Hrašče.