Tiskovni predstavnik hrvaškega ministrstva za notranje zadeve Zlatko Mahun je dejal, da krivde za nesrečo nikakor ne moremo pripisati delegaciji slovenskega notranjega ministra Dragutina Mateja, ki se je v torek peljala na uradni obisk k hrvaškemu ministru. Nesreča se je namreč zgodila zaradi neupoštevanja varnostne razdalje, škoda, ki je pri tem nastala, pa je zanemarljiva.

Tiskovni predstavnik je še dodal, da sta, kot je to določeno s pravili, vozili hrvaškega ministrstva za notranje zadeve slovensko delegacijo sprejeli na meji in jo spremljali ves čas do sestanka v občini Rovinj. Eno je vozilo pred, drugo pa za kolono. To sta bila ford focusa, ki ne dosežeta tistih sanjskih 200 kilometrov na uro, kot so poročali mediji.

Podrobneje je opisal tudi samo nesrečo. Do nje je prišlo, ker nizozemska voznica ni upoštevala pravil in zmanjšala hitrosti, kot je pravilno storil voznik kombija s puljskimi registrskimi tablicami, ko je zagledal konvoj z utripajočimi lučmi.

Po neuradnih informacijah je Nizozemka že plačala kazen, zgovarjala pa naj bi se na sonce, ki jo je zaslepilo, in ni opazila, da je vozilo pred njo zmanjšalo hitrost.