Projekt, ki je vreden 105 milijonov tolarjev, sodi med projekte Evropskega socialnega sklada oz. v program pobude skupnosti Equal za obdobje 2004 - 2006 za Slovenijo. Kot je poudaril župan občine Škocjan Anton Zupet, je v prvi vrsti namenjen reševanju zaposlitvene problematike Romov, sledita pa še reševanje njihove stanovanjske ter izobraževalne problematike.

Po mnenju Zupeta sedanje reševanje romske problematike ne poteka v pravi smeri, s čimer naj bi se strinjala tudi večina ostalih županov Dolenjske, Posavja in Bele krajine. Glavni namen je razvijanje novih strategij za zaposlovanje Romov, v projektu pa poleg Prekmurja samo na območju jugovzhodne Slovenije sodeluje 12 občin.

Aktivnosti v omenjenem projektu bo toliko, kolikor bo na voljo finančnih sredstev, v občini pa morajo poleg zagotavljanja dokončnih virov financiranja navezati tudi primerne stike z morebitnimi delodajalci.

V občini Škocjan, kjer sodi romska problematika po besedah Zupeta med največje probleme, živi trenutno okrog 170 Romov. Od tega so zaposleni trije, dva od teh preko javnih del. V tamkajšnji osnovni šoli je trenutno nekaj več kot 40 romskih otrok oz. okrog 15 odstotkov vseh, kar je po mnenju Zupeta zgornja meja, ki še zagotavlja normalno izvajanje pouka. Podobno razmerje med romskimi in ostalimi otroki imajo tudi v novomeški OŠ Bršljin.

Občina Škocjan je skupaj s partnerji finančna sredstva Evropskega socialnega sklada pridobila oktobra 2004. Evropska unija financira projekt s 75 odsotki sredstev, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pa prispeva 25-odstotni delež. Razvojno partnerstvo povezuje partnerje iz celotne države v zvezi z romsko tematiko, zato v občini Škocjan poudarjajo, da gre za projekt nacionalnega pomena.