Na ministrstvu za okolje in prostor (MKO) so nam pojasnili le, da bosta njena razrešitev in imenovanje novega predsednika/predsednice sveta KL potekala po rednem postopku in da bo ta točka na sejo vlade predvidoma uvrščena čez dva tedna. Danes teden pa naj bi vlada razrešila zdajšnjega direktorja Tomija Rumpfa, ki po slabih treh letih iz Lipice odhaja v Perutnino Ptuj, in hkrati imenovala vršilca dolžnosti novega direktorja.

V lipiško sedlo Kočar ali Bizjak?

Na kmetijskem ministrstvu imena Rumpfovega naslednika še ne želijo razkriti, neuradno pa je slišati, da je Bogovičev favorit Matjaž Kočar, človek, ki se od leta 1997, ko ga je na kmetijsko ministrstvo pripeljal takratni minister Ciril Smrkolj, preseda z enega direktorskega stolčka na drugega. Trenutno je direktor direktorata za varno hrano na MKO in bi, če mu ne bi uspela izstrelitev v Lipico, z novim letom ostal brez službe, saj vlada direktorat, ki ga vodi, ukinja. Kočar je na MKO začel kot državni sekretar za prehrano, potem je bil dolga leta glavni kmetijski inšpektor in nekaj časa hkratni župan občine Moravče, a se je moral na zahtevo vlade eni od funkcij odreči. Odstopil je sicer kot župan, vendar je skoraj leto dni veselo županoval naprej in bil hkrati glavni kmetijski inšpektor, saj se je zoper odločitev vlade, da kot prvi mož kmetijske inšpekcije ne sme hkrati županovati, pritožil, tudi na vrhovno sodišče. Takšna prepoved se mu je namreč zdela krivična. Na vprašanja, ali je res kandidat za direktorja Kobilarne Lipica, nam Kočar včeraj ni odgovoril, tudi na ministrstvu te informacije niso niti potrdili niti zanikali.
Nekateri v SLS, ki v Janševi vladi obvladuje kmetijstvo, pa bi po naših podatkih na čelu Kobilarne Lipica raje kot Kočarja videli svojega strankarskega kolega Boštjana Bizjaka (tudi Matjaž Kočar je bil član SLS, a je kasneje presedlal k SDS), po izobrazbi magistra turizma, ki se je leta 2010 neuspešno potegoval za župana Postojne (zbral je dobrih pet odstotkov glasov). Poročali pa smo že, da direktorovanje v Lipici zelo mika tudi Bogomirja Vnučca, državnega svetnika iz vrst SDS in predsednika konjeniške zveze, ki je zamenjal že tri politične stranke.

Kaj pa golf?

Za kogar koli od omenjenih bi se vlada odločila, bi izbirala med politiki, Lipica, ki je med drugim v hudih finančnih težavah, predvsem njen turistični del, pa ta trenutek krvavo potrebuje predvsem vrhunskega menedžerja. Da vlada ne ve, kaj bi s svojo kobilarno, ki jo je leta 1996 razglasila za kulturni spomenik posebnega pomena, kaže tudi to, da je minister Franc Bogovič imenoval novo medresorsko delovno komisijo (v zadnjih dveh letih je to že tretja komisija, ustanovljena z istim namenom, in druga letos), ki naj bi do konca leta pripravila predlog sprememb zakona o Kobilarni Lipica in dala odgovor na vprašanje, kaj bo z Lipico v prihodnje. Devetčlansko delovno skupino vodi državni sekretar za kmetijstvo Branko Ravnik, ki je na MKO že brez te dodatne naloge deklica za vse. V veliki meri opravlja tudi marsikaj, kar bi sicer moral postoriti minister Bogovič.

Janševa vlada si je v mandatu 2004–2008, ko je uzakonila zdajšnjo neučinkovito organiziranost Kobilarne Lipica, močno prizadevala za povečanje igrišča za golf v Lipici. Da bo s temi prizadevanji zdaj najverjetneje nadaljevala, daje slutiti izjava Marjana Hribarja, direktorja direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarstvo, izrečena na pravkar končanih dnevih slovenskega turizma v Radencih. Poudaril je, da za premike v turizmu zgolj denar ne bo zadoščal, če v Sloveniji ne bomo zmogli dovolj volje, energije in razumevanja, da potrebujemo osnovno infrastrukturo. »Ne mislim samo na golf na slovenski obali, kjer bi potrebovali vsaj tri igrišča in tudi v Lipici dodatnih devet lukenj...« je med drugim navrgel Hribar.