Sklic te seje, na kateri bo državni zbor sprejel ugotovitveni sklep o mirovanju poslanskega mandata poslancu SDS Ljubu Žnidarju, so zahtevali poslanci SDS. Žnidarja je namreč vlada nedavno imenovala na mesto državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor.

Pri glasovanju o slabi banki in državnem holdingu pomemben vsak glas

Zakon o poslancih med drugim določa, da poslanec ne sme opravljati nobene funkcije v državnih organih. Od lanskega leta ne sme biti tudi župan ali podžupan. Vendar je razlika. Če se odloči za župansko ali podžupansko delo, mu mandat preneha, če pa je imenovan za predsednika vlade, ministra ali državnega sekretarja, mu mandat zgolj miruje. Tako poslanski mandat miruje predsedniku vlade Janezu Janši in ministrom Zvonku Černaču, Vinku Gorenaku, Andreju Vizjaku (vsi SDS), Francu Bogoviču in Radovanu Žerjavu (SLS), Karlu Erjavcu (DeSUS) ter Ljudmili Novak (NSi). Z vrnitvijo na ljubljanski magistrat pa je poslansko funkcijo izgubil ljubljanski župan Zoran Janković (PS).

SDS ima tako od imenovanja Žnidarja za državnega sekretarja poslanca manj (25). Državni zbor mora namreč najprej na seji formalno ugotoviti, da Žnidarju poslanska funkcija miruje, in šele zatem se začne postopek določanja, kdo ga bo začasno nadomestil. Kdo je to, določi državna volilna komisija, državni zbor pa mora to spet formalno potrditi. To utegne biti pomembno prihodnji teden, ko bodo poslanci na rednem zasedanju ponovno glasovali o zakonih o državnem holdingu in o slabi banki, ki ju je z vetom ustavil državni svet. Za potrditev omenjenih zakonov, ki jima opozicija in dobršen del strokovne javnosti nasprotuje, vladna koalicija potrebuje vsaj 46 glasov, zato bo vsak glas pomemben. Da bi bili ob teh glasovanjih v popolni sestavi, so poslanci SDS v torek sklicali izredno sejo, s čimer bo stekel postopek določanja nadomestnega poslanca, ki bi ga lahko potrdili že v ponedeljek, ko se začne redno zasedanje parlamenta. Kot kaže, Žnidarja ne bo nadomestil poslanec, ampak bo državni zbor dobil 33. poslanko.

Žnidarja bo verjetno nadomestila Alenka Koren Gomboc

Žnidar je bil izvoljen na kandidatni listi SDS v celjski volilni enoti. Za njim se je po sorazmernem številu dobljenih glasov v njenem volilnem okraju uvrstila 37-letna Alenka Koren Gomboc iz Dravograda. Koren-Gomboceva je končala srednjo kmetijsko šolo v Šentjurju, vendar se s kmetijstvom ni ukvarjala. Več let je delala v trgovskem podjetju, medtem opravila prekvalifikacijo, zadnja štiri leta je kot prodajna svetovalka zaposlena v DZS. V stranki je aktivna zadnjih pet let. Predvsem v ženskih sekcijah SDS na Koroškem in na državni ravni.

Če Koren-Gomboceva funkcije nadomestne poslanke ne bo hotela sprejeti, kar je malo verjetno, bi to mesto lahko zasedel bivši poslanec SDS Miro Petek. Petek bi se moral v tem primeru odpovedati službi šefa direktorata za medije pri ministru Žigi Turku. Če se torej na Žnidarjevo mesto ne bosta hotela usesti ne Koren-Gomboceva ne Petek, bi to lahko bil še en kmet poleg Romana Žvegliča (SLS), podpredsednik kmetijsko-gozdarske zbornice in večkratni župan Polzele Marjan Golavšek.