Svet Kobilarne Lipica je o pozivu računskega sodišča in zahtevi Tomija Rumpfa, da ga razrešijo, razpravljal v torek, vendar odločitve še ni sprejel. Predsednica sveta Maja Simoneti je povedala, da so sejo po dveh urah in pol prekinili, končali pa naj bi jo (bodisi v živo bodisi dopisno) še ta teden. "Razvila se je dokaj intenzivna razprava, pogovarjali smo se različne stvari, tudi o pozivu računskega sodišča in o porevizijskem poročilu, vendar nismo bili povsem uglašeni," je bilo vse, kar nam je bila pripravljena zaupati Simonetijeva. Lipiški nadzorniki so se namreč dogovorili, da bodo do sprejetja dokončne odločitve o vsebini pogovora molčali, neuradno pa je slišati, da naj bi bili bolj kot do Tomija Rumpfa kritični do računskega sodišča.

To je po svoje razumljivo, kajti kot nadzorniki so sokrivi za to, kar za dogaja v Kobilarni Lipica in njeni hčerinski družbi Lipica Turizem. Neodločnost sveta lahko kaže tudi na to, da Rumpf s svojo odstopno izjavo morda ni mislil zares, računajoč na podporo tradicionalno vdanih nadzornikov, in je svoje delavce, ki jim je minuli petek naznanil, da zapušča Lipico, ter javnost (isto je dve uri kasneje povedal še na novinarski konferenci) zavajal.

Občinski funkcionar zastopa ministrstvo, ki ga ni

Zanimivo je, da svet KL od aprila do septembra sploh ni zasedal (rebalans dela in razvoja ter finančni načrt KL za leto 2012 je obravnaval na dopisni seji), zato se je šele na septembrski seji seznanil z odzivnim poročilom KL na ugotovitve računskega sodišča in s popravljalnimi ukrepi, ki jih je morala Kobilarna Lipica računskemu sodišču predložiti do 16. julija. To je očitno storila brez blagoslova nadzornikov.

Člane sveta lipiške kobilarne imenuje vlada, in sicer so v njem še vedno predstavniki sedmih ministrstev, čeprav je nekatera od teh Janševa vlada ukinila. Tako denimo ni več ministrstva za okolje in prostor (okolje se je pridružilo ministrstvu za kmetijstvo, prostor pa ministrstvu za infrastrukturo), a ima v svetu javnega zavoda še vedno svojega predstavnika - Mitjo Pavliho. V resnici ima svojega nadzornika za področje okolja v Kobilarni Lipica mestna občina Kranj in ne vlada. Iz te občine so namreč medijem 14. septembra letos sporočili, da je Mitja Pavliha s tem dnem pri njih postal direktor urada za gospodarstvo in gospodarske javne službe.

Pa lahko funkcionar občine, ki nima nikakršnih pristojnosti, ko gre za Kobilarno Lipica, o njeni usodi in njenem direktorju odloča v imenu vlade? In to v imenu tiste vlade, ki se ji je z nekaterimi kadrovskimi zamenjavami tako neznansko mudilo, da je Aleša Guliča, direktorja urada za verske skupnosti, razrešila le nekaj ur po tistem, ko je bila sama ustoličena. Je Lipica manj pomembna od verskega urada?

Lipica ne potrebuje strokovnega sveta

Zanimivo je tudi to, da je predstavnik ministrstva za finance v svetu Kobilarne Lipica Venčeslav Radi (ki se več kot leto dni sej sveta sploh ni udeleževal), čeprav je že od decembra 2010 zaposlen v Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb. Na spletni strani te agencije piše, da je to "samostojen in neodvisen državni organ, ki odgovarja državnemu zboru". Ne odgovarja torej vladi, ki je sicer edina pristojna za imenovanje in razreševanje članov sveta Kobilarne Lipica.

Na pišmeuhovski odnos do Lipice kaže tudi to, da je državna kobilarna brez strokovnega sveta, ki ga po zakonu mora imeti. Novembra lani je bivšim članom potekel mandat (ko smo nekatere od njih spraševali, kdaj so imeli zadnjo sejo, se niso mogli spomniti), svet KL pa novega strokovnega sveta ni imenoval, četudi ima (bi moral imeti) pomembno funkcijo, saj naj bi med drugim obravnaval strokovna vprašanja v zvezi z režimom varstva kulturnega spomenika, dajal mnenja k letnemu programu dela Kobilarne Lipica ...