Po njegovem mnenju in mnenju nekdanjega državnega sekretarja na tedanjem ministrstvu za visoko šolstvo dr. Józsefa Györkösa so razmere v visokem šolstvu zaradi nestrokovnih in škodljivih odločitev ministra Žige Turka in vršilca dolžnosti direktorja direktorata za visoko šolstvo Boruta Rončeviča skrajno resne. Odločitve ministrstva oziroma vlade niso le neodgovorne, temveč tudi nezakonite, saj so v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča, ki zahteva ureditev financiranja s posebnim zakonom, in nacionalnim programom visokega šolstva 2011-2012, obvezujočim dokumentom, ki ga je maja lani državni zbor sprejel z veliko večino glasov. "Koalicija je napovedala, da bo ta dokument spremenila, a potem naj to stori, v razpravi in z argumenti, je poudaril Golobič, ki domneva, da ji je ljubše "izigravanje in ignoriranje visokošolskih deležnikov, kar znova vodi v klientelizem, politizacijo in privatizacijo visokega šolstva." Lov za koncesijskim denarjem se bo nadaljeval, je napovedal.

Golobič je prepričan, da bi se lahko Nacionalna agencija RS za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS) kljub porodnim težavam - za številne je poskrbela dediščina nerešenih zadev še iz časov tako imenovanega Jambrekovega sveta za visoko šolstvo - brez težav vključila v evropski register mednarodno akreditiranih agencij za kakovost v visokem šolstvu EQAR in mrežo agencij ENQA. Ob sedanjem načinu imenovanja članov sveta namreč izpolnjuje temeljni kriterij za včlanitev - politično neodvisnost, po sprejemu novele pa ga ne bo več. Čeprav je Turkovo ministrstvo prvotni predlog, po katerem bi vseh enajst članov sveta NAKVIS imenovala vlada, nekoliko spremenilo - po enega člana naj bi vendarle imenovala rektorska konferenca, sindikati in delodajalci, dva pa študentska organizacija - to po Golobičevem mnenju še ne zagotavlja politične neodvisnosti NAKVIS, saj bo vlada še vedno imenovala preostalo večino članov sveta. "V mojem mandatu je vlada imenovala le dva člana, od preostalih pa ni bil nihče zastopnik nikogar, vsi so lahko delovali po svoji vesti," je poudaril. Kot dokaz, da so bojazni o politični pristranskosti sedanje vlade upravičene, je navedel imenovanje predstavnikov zaposlenih in delodajalcev maja 2008 v nekdanji svet za visoko šolstvo, ki je bil na koncu zaradi svoje spolitiziranosti serijsko nesklepčen. Med vsemi mogočimi predstavniki so tedaj izbrali mag. Petra Ješovnika, dr. Andreja Rahtena in dr. Boruta Rončeviča, "torej tri profilirane SDS-ove kadre".

Golobič je prepričan, da bi bile slovenske diplome in druge tovrstne listine z včlanitvijo NAKVIS v omenjeni akreditacijski telesi bolj verodostojne in bolj kredibilne, možnosti za zaposlovanje naših študentov v tujini pa večje. Hrvaška, je povedal, nas je pri tem že prehitela: njena nacionalna komisija za kakovost v visokem šolstvu je že članica omenjenih teles. Konkurenčnost slovenskega visokega šolstva bo s tem prizadeta. Nepremišljene so tudi spremembe transnacionalnega izobraževanja - vlada, je opozoril Györkös, je pozabila na hkratno spremembo jezika poučevanja - in spreminjanje normiranih obvez učiteljev z argumenti omalovaževanja.