Petač ne ruši več

Gradbene zato, ker ne poskrbi, da bi investitor Miha Petač oziroma njegovo podjetje Bioštrom ta energetski objekt, zgrajen v nasprotju z izdanim gradbenim dovoljenjem, bodisi porušil ali pa ga zgradil tako, da bo skladen z gradbenim dovoljenjem. Kmetijska inšpekcija pa si zasluži rdeči karton zato, ker bo kmalu minilo leto dni, odkar je Petaču z odločbo naložila, da s kmetijskih površin (rok je potekel 7. februarja letos) odstrani kup koruzne silaže, ki tam še vedno gnije in povzroča neznosen smrad.

Petač je na območju bioplinarne nekaj časa sicer rušil in na novo gradil, ker pa že nekaj mesecev ne izvaja nobenih gradbenih aktivnosti, to najbrž pomeni, da bioplinarne očitno ne namerava uskladiti s tem, kar mu dovoljuje gradbeno dovoljenje. V civilni iniciativi Pirniče, ki so jo oblikovali ogorčeni domačini, so prepričani, da objekt še vedno ni skladen z izdanim gradbenim dovoljenjem. Ali imajo prav, lahko potrdi ali zanika le gradbena inšpekcija, ki pa si je prizorišče spornega energetskega objekta sredi vasi nazadnje ogledala 10. maja letos. Gradbeni inšpektor je Petaču do zdaj izrekel 125.000 evrov kazni in mu zagrozil z novo kaznijo v enakem znesku, če ne bo takoj prenehal graditi zahtevnega energetskega objekta - bioplinarne. Gradbena inšpekcija zdaj ugotavlja (iz pisarne v Ljubljani?), ali je inšpekcijski zavezanec odstranil nelegalno zgrajene objekte. "Zaradi zahtevnosti postopka v zvezi z zatrjevano odstranitvijo nelegalno zgrajenih objektov ugotovitveni postopek še ni končan," so nam pojasnili na inšpektoratu za promet, energetiko in prostor.

Odpeljal le manjši del silaže

Zgolj v fazi ugotovitvenih postopkov so še vedno tudi kmetijski inšpektorji. Miha Petač se ne zmeni niti za njihove odločbe, po katerih bi moral s kmetijskih zemljišč že zdavnaj odstraniti gnilo in smrdečo koruzno silažo. Dela se je sicer lotil, a ga je že junija, potem ko je odpeljal le manjši del deponirane in gnijoče silaže, predčasno končal. Vmes je prek svojega pooblaščenca vztrajno pisal pritožbe zoper vse odločbe in sklepe, ki jih je izdala kmetijska inšpekcija, a jih je ministrstvo za kmetijstvo prav vse zavrnilo. Zadnjo konec avgusta, zato je kmetijski inšpektor 6. septembra znova opravil pregled pri Petaču in ugotovil to, na kar zaradi neznosnega smradu že dve leti opozarjajo tudi krajani - da gnila koruzna silaža še vedno zaseda površine, na katerih je po zakonu dovoljena le kmetijska dejavnost. Petač je eno denarno kazen - v znesku 500 evrov - poravnal, zdaj ga, tako napovedujejo na kmetijskem inšpektoratu, čaka nova.