V njem jih vodstvo na podlagi sklepa strankinega izvršilnega odbora poziva, naj odstopijo z vseh funkcij v SLS tako na državni kot lokalni ravni, do 27. avgusta pa jim je dalo čas, da razmislijo tudi o svojem članstvu v SLS.

To "kazen" so si prislužili z neposlušnostjo, saj na majskih volitvah organov Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) niso kandidirali na listi Slovenske kmečke zveze, ki jo SLS edino priznava, ampak na Vriskovi Kmečki listi (vodi jo Peter Vrisk, ki ga je Žerjav iz stranke izgnal pred dvema letoma) oziroma na listah Foruma za kmetijstvo in podeželje pri SDS ter Kmečkega društva Nove Slovenije. S tem naj bi kršili kodeks etičnega ravnanja članov SLS, a se postavlja vprašanje, v katerem delu, saj je kmetijska zbornica nevladna organizacija, ki s politiko nima oziroma ne bi smela imeti nič, ravno tako ne s kodeksom ene od strank. Toda vodstvo SLS je s pismom svojim članom dokazalo ravno nasprotno - da si kot politična stranka lasti kmetijsko zbornico.

"To je norija"

Prvak SLS Radovan Žerjav je nekaj podobnega storil že marca letos, ko je pred volitvami predsednika Zadružne zveze Slovenije svojim članom zažugal z izgubo vseh funkcij v stranki in z izgonom iz nje, če bodo podprli Petra Vriska. Zgodba se je zdaj ponovila pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije, potem ko je njen predsednik postal eselesovec Cvetko Zupančič, ki je kandidiral na Vriskovi Kmečki listi, in ne Ciril Smrkolj, ki se je "boril na pravi strani" - na listi Slovenska kmečka zveza.

Eden vidnejših članov SLS iz strahu, da ne bi še njega doletela kakšna kazen, ni želel biti imenovan, nam je pa dejal: "To je norija!" Svarilno pismo je prejel tudi ugleden vinogradnik in vinar Simon Toplak, ki je član izvršilnega odbora Slovenske kmečke zveze, maja pa je kot kandidat Vriskove Kmečke liste postal tudi član sveta KGZS. "Z nobenega položaja ne bom odstopil, tudi iz SLS ne. Naj najprej odstopi Radovan Žerjav, kajti to, kar si dovoljuje, je zelo slabo, saj seje razdor in sovraštvo med kmeti in v sami stranki. Sem ustanovni član Slovenske kmečke zveze, predhodnice današnje SLS, zdaj me pa izključujejo iz stranke in me imajo za belo vrano med črnimi," nam je ogorčeno pripovedoval Toplak.

Odslovili bi tudi predsednika KGZS

"Mislim, da takšnega ravnanja ne moremo dovoliti. Kmetijsko-gozdarska zbornica ni politična institucija, ampak nevladna organizacija, ki se bori za pravice in dobrobit slovenskega podeželja, kmetijstva in kmetov, zato naj se politiki ne vmešavajo v njeno delovanje. Ne bomo dovolili, da bi delali razdor in netili sovraštvo med slovenskimi predstavniki kmetijstva, zato se bomo na ravnanje vodstva SLS ustrezno odzvali," napoveduje Simon Toplak, ki je prepričan, da je v ozadju tega početja donedavni predsednik kmetijske zbornice Ciril Smrkolj, ki ne more preboleti poraza ob vnovični predsedniški kandidaturi.

"Odslovilno" pismo je prejel tudi Smrkoljev naslednik Cvetko Zupančič, ki je postal predsednik zbornice kot kandidat Vriskove Kmečke liste. Zupančič je hkrati predsednik občinskega odbora SLS v Ivančni Gorici, zato smo ga vprašali, ali bo sledil pozivu vodstva SLS in bo odstopil s te funkcije. "Če bi že odstopil, bi to storil zaradi preobremenjenosti, nikakor pa zaradi strankinega poziva, ki se mi zdi nesmiseln," je dejal Zupančič.