Včeraj je potekel rok, do katerega so se morali zaposleni v državni upravi, ki so 1. junija izpolnjevali pogoje za upokojitev, in s katerim delodajalec ni podaljšal pogodbe o zaposlitvi, odločiti za upokojitev ali pa iskanje službe v zasebnem sektorju. Zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) namreč določa, da pogodba o zaposlitvi preneha veljati tistemu javnemu uslužbencu, ki izpolni pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, razen če se s predstojnikom ne dogovori, da ga še potrebujejo. Tistim uslužbencem, ki se ne želijo sporazumno upokojiti, lahko predstojnik izda sklep o prenehanju zaposlitve.

Pogoje za upokojitev je do 1. junija izpolnilo 913 uslužbencev, od tega 362 v policiji, 109 na ministrstvu za finance, 59 na upravnih enotah, 57 na ministrstvu za kmetijstvo in okolje in 55 v vladnih službah. Pri tem so na ministrstvu za pravosodje in javno upravo opozorili, da pogodba o zaposlitvi na podlagi ZUJF preneha le tistim, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev brez kakršnih koli znižanj ali odbitkov od pokojnine.

Spomnimo, da je ustavno sodišče zavrnilo zahteve po začasnem zadržanju omenjenega člena, ki so jih poleg varuhinje človekovih pravic poslali številni sindikati. Sodišče je pobudo zavrnilo z obrazložitvijo, da lahko zadrži izvršitev predpisa le, če bi zaradi njegovega izvajanja lahko nastale težko popravljive škodljive posledice. Obenem je odločilo, da bo zahtevo obravnavalo "absolutno prednostno".

Do konca leta bo sicer v državni upravi (skupaj z vojsko in policijo) izpolnilo pogoje za upokojitev 1223 zaposlenih, do konca leta 2013 pa skupaj 1678. To pomeni 5 odstotkov vseh zaposlenih v državni upravi, ki jih je bilo konec junija nekaj več kot 33.000. Glede na to, da kar 471 zaposlenih izpolnjuje pogoje za upokojitev v že tako kadrovsko podhranjeni policiji, kjer vseh pač ne bodo mogli upokojiti, je jasno, da vladi samo z upokojitvami ne bo uspelo doseči koalicijskega cilja o 10-odstotnem znižanju zaposlenih v državni upravi do konca prihodnjega leta.

Ostaja še nekaj zaslužnih kadrov

Poleg Dimitrija Rupla se je na spisku tistih, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, a jih zaradi "zagotovitve nemotenega delovnega procesa" še potrebujejo na MZZ, znašla še ena od uslužbenk v konzularnem oddelku ministrstva. Menda pa naj bi se z ministrstva vendarle moral posloviti že skoraj sedemdesetletni Borut Trekman. Kot je znano, sedanji predsednik države Danilo Türk pred štirimi leti njegovega imenovanja za veleposlanika v Berlinu ni želel podpisati, že tedaj pa je bilo mogoče slišati, da Trekman izpolnjuje pogoje za upokojitev. Ob enem zadnjih ocenjevanj na ministrstvu pa naj ga njegov nadrejeni sploh ne bi ocenil, kar naj bi utemeljil z besedami, da nekomu, ki ni nič delal, tudi negativne ocene ni mogoče dati.

Na superministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) so sporazum o soglasnem prenehanju delovnega razmerja zaradi upokojitve sklenili s šestimi zaposlenimi, pogodbe o nadaljevanju delovnega razmerja pa podpisali s štirimi zaposlenimi.

Na predlog generalnega direktorja direktorata za visoko šolstvo Boruta Rončeviča bo na MIZKŠ kljub izpolnjevanju pogojev za upokojitev še naprej ostala višja sekretarka Eda Okretič Salmič. Okretič-Salmičeva je kot poslanka (tedaj še DeSUS) leta 2000 skupaj s takratno poslanko SNS Polonco Dobrajc omogočila izvolitev Andreja Bajuka za predsednika vlade. Ko je v času prve Janševe vlade takratni visokošolski minister Jure Zupan predlagal njeno imenovanje v naziv višje sekretarke, je temu napredovanju nasprotoval takratni minister za javno upravo Gregor Virant, ki je menil, da Okretič-Salmičeva ne ustreza vrhunskim kriterijem, ki jih mora izpolnjevati kandidat za najvišji naziv v državni upravi. Tudi sedanji sodelavci Okretič-Salmičeve so na račun njenega dela izrazito kritični, očitno pa so njeni nadrejeni ocenili, da bi njen odhod ogrozil nemoten potek dela na ministrstvu.

Na Dursu bodo vsem podaljšali pogodbe o zaposlitvi

V ožjem delu ministrstva za finance niso od uveljavitve ZUJF do 23. julija nikomur izdali sklepa o prenehanju veljavnosti pogodbe o zaposlitvi, prav tako pa tudi niso nikomur podaljšali pogodbe o zaposlitvi. Na Carinski upravi RS (CURS) se je odločilo za upokojitev pet uslužbencev, ki so izpolnjevali pogoje za upokojitev, s preostalimi 17 uslužbenci pa je prišlo do sklenitve dogovora o nadaljevanju zaposlitve, od tega s 14 do predvidenega vstopa Hrvaške v EU 1. julija prihodnje leto.

Na Davčni upravi RS (Durs) doslej še niso izdali nobene odločbe o upokojitvi, pogoje za starostno upokojitev pa bo letos izpolnilo 18 uslužbencev, ki jim nameravajo vsem podaljšati pogodbe o zaposlitvi. Povsem drugače je na Upravi RS za javna plačila (UJP). Od šestih zaposlenih, ki so oz. bodo letos izpolnili pogoje za upokojitev, je pogodba o zaposlitvi že prenehala veljati štirim javnim uslužbencem, preostalima dvema pa bo v prihodnjih mesecih.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so upokojili tri zaposlene, v Tržnem inšpektoratu štiri in v Uradu TS za meroslovje dva. Trije zaposleni (eden invalidsko) so se upokojili tudi na Zavodu RS za blagovne rezerve (ZRSBR), eden pa na Javni agenciji RS za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI). Pogodbe o zaposlitvi so bile podaljšane dvema uslužbencema Tržnega inšpektorata in po enemu na ministrstvu ter na Uradu za meroslovje. Poleg tega so pogodbe podaljšali šestim uslužbencem Tehnološke agencije Slovenije TIA (projektne zaposlitve) in enemu zaposlenemu na ZRSBR.

Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo so upokojili 16 zaposlenih, dogovor o nadaljevanju delovnega razmerja pa so sklenili z dvema uslužbencema. Ministrstvo za zdravje je do 24. julija upokojilo dva zaposlena, pogodbe o zaposlitvi pa ni podaljšalo nikomur. Na ministrstvu za delo so sklenili sporazum o upokojitvi s petimi uslužbenci, z eno zaposleno pa so zaradi zaključka projekta podaljšali pogodbo o zaposlitvi za pet mesecev. Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor je delovno razmerje zaradi upokojitve sporazumno zaključilo 30 uslužbencev. Dogovor o nadaljevanju zaposlitve je bil sklenjen le z enim zaposlenim, in sicer do konca novembra.

V policiji se je letos upokojilo že 171 zaposlenih

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) in policiji se je do včeraj upokojilo kar 171 zaposlenih. Čeprav jih pogoje za upokojitev po ZUJF do konca leta 2012 izpolnjuje še 279, pa bo s kar 238 uslužbenci sklenjen dogovor o podaljšanju delovnega razmerja do dveh let. Pri večini dogovorov gre za policiste, ki izvajajo operativne naloge.

Do številnih upokojitev prihaja tudi v Slovenski vojski (SV). Do 24. julija je bilo namreč izdanih že 39 sklepov o prenehanju delovnega razmerja, do konca leta pa bo pogoje za upokojitev izpolnilo še 30 vojakov.

Na upravnem delu ministrstvu za obrambo so doslej upokojili 41 uslužbencev, trem zaposlenim bodo danes izdali sklep o prenehanju veljavnosti pogodbe o zaposlitvi na podlagi ZUJF. Na ministrstvu je bil sklenjen en dogovor za nadaljevanje delovnega razmerja, za štiri zaposlene javne uslužbence pa je v odločanju pri predstojniku.