Nova prometna zakonodaja namreč predvideva precej manjši nabor pogojev, ob katerih lahko policisti najhujšim serijskim prekrškarjem zasežejo vozilo. Zaseg med drugim ne bo več grozil niti tistim, ki vozijo brez veljavnega vozniškega dovoljenja in na cesti nimajo kaj iskati.

Doslej lažje do zasega

Po danes veljavni zakonodaji lahko policisti zasežejo vozilo voznikom, ki jih zalotijo pri hujšem prekršku, hkrati pa izpolnjujejo tudi enega izmed dodatnih pogojev. Eden izmed njih je ta, da je bil kršitelj v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan zaradi prekoračitve dovoljene hitrosti na območju za pešce ali na območju umirjenega prometa za več kot 20 kilometrov na uro, v naselju za več kot 30 kilometrov na uro, zunaj naselja za več kot 40 kilometrov na uro ali na avtocesti za več kot 50 kilometrov na uro. Med temi pogoji so tudi prekrški zaradi vožnje pod vplivom alkohola in prepovedanih drog ter odklonitve preverjanja psihofizičnega stanja. Zaseg vozila je predviden tudi za voznike, ki so jim vožnjo prepovedali oziroma so jim začasno ali trajno odvzeli vozniško dovoljenje. Enaka usoda čaka tudi voznike, ki jim policisti prepovejo nadaljnjo vožnjo, ter vse, ki vozniškega dovoljenja preprosto nimajo.

Na ministrstvu brez pojasnila

Tako bo vse do 1. septembra, jeseni pa se z novelo zakona o pravilih cestnega prometa obetajo spremembe, ki bodo občutno zmanjšale nabor pogojev za zaseg vozila. V novem zakonu so iz pogoja treh pravnomočnih kazni v dveh letih črtali vse prekrške, ki se nanašajo na (občutno) prehitro vožnjo. Ostajajo le prekrški zaradi vožnje pod vplivom alkohola ali drog, črtajo pa se celo prekrški odklonitve preverjanja psihofizičnega stanja. Zaseg vozila bo še vedno grozil voznikom, ki jih bodo policisti zasačili pri hujšem prekršku in jim je bila že prej prepovedana vožnja oziroma odvzeto vozniško dovoljenje, ne pa tudi tistim, ki vozniškega dovoljenja preprosto nimajo.

Hkrati se precej blaži tudi definicija hujšega prekrška, ki je po stari (a še vedno veljavni) zakonodaji definiran kot prekršek, "težak" najmanj 300 evrov s sankcijo kazenskih točk, izrecno pa so kot hujši prekrški po starem opredeljene tudi vožnja brez veljavnega dovoljenja in različne prepovedi uporabe vozniškega dovoljenja. Po novem bodo hujši prekrški le tisti, za katere je predpisana kazen najmanj 700 evrov.

Čeprav gre za več kot občutno spremembo pogojev za zaseg vozila, ki je predviden za sankcioniranje najhujših prekrškarjev, vlada v predlogu ni zapisala praktično niti enega vsebinskega stavka, ki bi spremembo pojasnil, zakon pa so poslanci državnega zbora po skrajšanem postopku že sprejeli. Ministrstvo za infrastrukturo in prostor smo zato prosili za pojasnila o razlogih za zmanjšanje nabora pogojev za zaseg vozila, vendar so nam poslali le kopijo besedila člena, ki v novi zakonodaji ureja zasege vozil, ter skopo pojasnilo, ki pa ne pojasni ničesar: "Sprejete spremembe zakona o pravilih cestnega prometa pri zasegu motornih vozil spreminjajo pogoje za zaseg in je ta predviden le za najtežje kršitve in ponavljanje hujših prekrškov." O razlogih, kaj šele o kakšni analizi sedanjega stanja in predvidevanjih morebitnih pozitivnih ali negativnih učinkov spremembe, pa ne duha ne sluha.