V predlogu MOL je predvideno povečanje sredstev za materialne stroške programa s 44 na 55 evrov na otroka mesečno. Tako bo nova cena programa v prvem starostnem obdobju znašala 485 evrov, kar predstavlja 2,3-odstotno podražitev, v drugem starostnem obdobju pa 346 evrov, kar pomeni 3,3 odstotka več. Kot so pojasnili v gradivu za sejo mestnega sveta, gre za prvo povišanje tovrstnih stroškov po letu 2008, in sicer zlasti zaradi povečanih stroškov energentov.

Občina z 1,7 milijona evrov več na leto

Ceno, ki jo starši plačujejo za vrtec, pa bodo povišali tudi zmanjšani mestni popusti, s katerimi občina znižuje plačila staršem. Namesto 22-odstotnega znižanja cene za mlajše otroke predlagajo, da bi staršem v drugem, tretjem in četrtem dohodkovnem razredu znižali ceno programa za 20 odstotkov, tistim, ki se uvrščajo od petega do devetega razreda, pa za 14 odstotkov. Za starejše vrtčevske otroke pa bi namesto 15-odstotnega znižanja veljal 10-odstotni popust za starše od drugega do četrtega razreda, ter 7-odstotni popust za starše od petega do devetega razreda.

Tako se bo po predlogu sklepa plačilo programa za otroke, stare do treh let, staršem v najvišjem dohodkovnem razredu povečalo za 36 evrov na 321 evrov, za starejše otroke pa za 29 evrov na 248 evrov. V drugem najnižjem dohodkovnem razredu, kjer starši še plačujejo vrtec, pa se bo plačilo povečalo za dva oziroma tri evre. S povečanimi plačili staršev in plačili drugih občin naj bi zagotovili občini na leto 1,7 milijona evrov več.

Cene ostajajo med petimi najcenejšimi mestnih in obljubljanskih občin

V preteklem letu je sicer mesečno plačilo staršev za vrtce v povprečju znašalo 117 evrov, kar predstavlja 22-odstotno kritje vseh stroškov predšolske vzgoje v Ljubljani, so pojasnili v gradivu. Kot zatrjujejo, tudi s predlagano podražitvijo to razmerje ohranjajo, prav tako pa se tudi po podražitvi "cene za starše v ljubljanskih vrtcih še vedno uvrščajo med štiri oziroma pet najcenejših mestnih in obljubljanskih občin".

Občina sicer staršem plačilo za vrtec znižuje tudi ob predložitvi dokazil o reševanju osnovnega stanovanjskega problema - staršem, ki se uvrščajo od 2. do vključno 6. dohodkovnega razreda, tako občina dodatno zniža plačilo za en dohodkovni razred.

Sicer pa starši po vsej Sloveniji že od 1. junija dalje po zakonu za uravnoteženje javnih financ plačujejo več za vrtce v primeru, da imajo v njih vključenega tudi drugega otroka. Z uveljavitvijo omenjenega zakona namreč vključitev drugega otroka v vrtec zanje ni več brezplačna, ampak morajo starši plačati 30 odstotkov cene, ki bi jo plačali sicer.

Ljubljanske vrtce obiskuje 13.000 otrok

Ljubljanski vrtci se sicer že nekaj let soočajo z gnečo. Da bi omogočili vključitev čim večjega števila otrok, bodo svetniki na ponedeljkovi seji obravnavali tudi predlog sklepa o določitvi notranjih igralnih površin v javnih vrtcih v šolskem letu 2012/2013. V 23 vrtcih oziroma njihovih enotah ne dosegajo normativa, ki na otroka določa tri kvadratne metre, so pojasnili v gradivu za javnost.

Po predlogu naj bi tako vrtci v prihodnjem šolskem letu zagotovili po tri kvadratne metre za otroke do drugega leta starosti, po 2,6 kvadratnega metra za otroke od drugega do tretjega leta starosti in po 1,75 kvadratnega metra za otroke od tretjega leta starosti naprej. K predlaganemu sklepu pa mora pred uveljavitvijo po njegovi potrditvi v mestnem svetu soglasje dati tudi pristojen minister.

Kot so še zapisali v gradivu, bi morali vrtci v primeru nesprejetja sklepa oblikovati oddelke z zmanjšanim številom otrok, s čimer pa bi se cena stroškov povečala.

Ljubljanske vrtce sicer obiskuje več kot 13.000 otrok, ob letošnjem vpisu pa so prejeli skoraj 5000 vlog, od tega nekaj manj kot 4200 za otroke prvega starostnega obdobja in okoli 800 za otroke drugega starostnega obdobja. Kot so zapisali v gradivu, bo končno število sprejetih otrok znano po zaključenem postopku vpisa, bodo pa v prvem starostnem obdobju zapolnjena vsa prosta mesta.

Tako na MOL vnovič predlagajo objavo razpisa za dodelitev koncesij za izvajanje deveturnega dnevnega programa predšolske vzgoje za otroke prvega starostnega obdobja za skupaj največ 50 oddelkov na različnih območjih mesta. Mestni svetniki bodo v ponedeljek odločali tudi o tem predlogu.