Kot so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost, je tudi minister zaposlen v javnem sektorju in je tako kot vsi ostali javni uslužbenci danes prejel nižjo plačo. "Čeprav so občutki ob tem, tako zanj kot za njegove sodelavce in za vse, ki danes delimo isto usodo, negativni in prav nič vzpodbudni, se moramo zavedati, da druge možnosti ni bilo," so poudarili.

"Vsi skupaj moramo pas zategniti zdaj, če želimo Slovenijo skupaj še z mnogimi drugimi nujnimi ukrepi ponovno postaviti na pozitivno pot, na pot razvoja," so pojasnili v sporočilu za javnost. Po njihovih navedbah "minister verjame, da je v Sloveniji in njenih ljudeh velik potencial, ki lahko trenutne negativne trende obrnejo na bolje".

V skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ se odhodki v zvezi s plačami javnih uslužbencev in povračili oz. prejemki iz delovnega razmerja letos in v naslednjem letu zmanjšajo za približno 330 milijonov evrov. V letu 2012 za 134 milijonov evrov, v letu 2013 pa za približno 161 milijonov evrov, so pojasnili.

Odhodki se bodo še zmanjšali

V obeh letih pa se bodo odhodki zmanjšali še za 37 milijonov evrov za ostala povračila, kot so prevoz na delo in z dela, regres za prehrano, solidarnostna pomoč, odpravnine ob upokojitvi, nadomestilo za ločeno življenje, dnevnice za službene poti v državi in v tujini ter plačilo za delo v tujini.

Večina uslužbencev v javnem sektorju je danes dobila izplačano junijsko plačo, ki je v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ nižja za osem odstotkov, hkrati pa so končno odpravljena plačna nesorazmerja. Tako za večino javnih uslužbencev odprava nesorazmerij blaži znižanje vrednosti plačnih razredov za osem odstotkov.

Javni uslužbenec v 13. plačnem razredu je imel po podatkih vlade januarja lani dobrih 766 evrov osnovne plače. Njegova osnovna plača bo odslej nižja za okoli 61 evrov in bo znašala 705 evrov. Javnim uslužbencem v 30. plačnem razredu se bo osnovna plača z okoli 1492 evrov znižala za 119 evrov na 1373 evrov. V najvišjem, 65. plačnem razredu se bo osnovna plača s 5890 evrov znižala za 471 evrov na 5419.