Novi predsednik zbornice Završek je tako dejal, da se je nakopičilo kar nekaj vprašanj, ki jih je treba rešiti, zato so tudi že zaprosili za srečanje z ministrom za pravosodje in javno upravo Senkom Pličaničem. Vendar pa vabila na srečanje še niso dobili, je pojasnil Završek, ki upa, da se bo to zgodilo v kratkem.

Podpredsednica zbornice Tanja Marušič je pojasnila, da je vprašanje brezplačne pravne pomoči problem, ki ga je treba reševati urgentno, saj mora biti tudi socialno šibkejšim omogočeno, da pridejo do kakovostnih pravnih rešitev. Vendar pa so se med izvajanjem te oblike pomoči pokazale številne težave, je poudarila. Po njenih besedah je namreč prosilcev za tovrstno pravno pomoč vse več, sredstev zanje pa vse manj. Zato se zgodi, da odvetnik svojih storitev dlje časa ne dobi poplačanih, je dejala.

Po njenih besedah se brezplačna pravna pomoč deli na podlagi dveh meril - socialnega položaja prosilca in vsebine pravne zadeve oziroma pravice do sodnega varstva. Prav pri tem merilu pa se po oceni Marušičeve pojavljajo določena vprašanja in težave. Kot je poudarila, se brezplačno pravno pomoč dodeljuje tudi v zadevah, ki vsebinsko niso smiselne, in za zahtevke, ki niso utemeljeni.

Odvetniška zbornica želi urediti tudi vprašanje odvetniških tarif

Ob tem pa je Marušičeva spomnila, da je bil lanski dan brezplačne pravne pomoči zelo posrečena gesta, odziv ljudi pa pozitiven, zato bodo ta dan verjetno ponovili tudi letos. In kot je dodala, nekateri odvetniki svojih storitev socialno šibkim ne zaračunavajo že kdaj pa kdaj med vsakodnevnim poslovanjem.

Druga želja odvetniške zbornice je ureditev vprašanja odvetniških tarif, kjer po Završkovih besedah sedaj vlada brezvladje. Predsednik zbornice je pojasnil, da je v uporabi zakon o odvetniški tarifi, ki že skoraj dve leti ne velja več, skupščina zbornice pa je že leta 2009 sprejela svojo tarifo, vendar soglasja ministrstva še vedno niso prejeli. Odvetniki se tako srečujejo s težavo, po kateri tarifi obračunavati svoje storitve, je poudaril Završek, ki meni, da treba na tem področju zagotoviti večjo preglednost in tudi zato si želi čim prejšnjega srečanja z ministrom.

Hkrati je predsednik zbornice opozoril, da si bodo prizadevali za samostojnost in neodvisnost odvetništva. Zato se Završek zavzema, da bi članstvo v odvetniški zbornici tudi v prihodnje ostalo obvezno, po njegovih besedah je tako tudi po drugih evropskih državah, z izjemo Finske in Malte, kjer pa se prav tako pripravljajo za prehod na obvezno članstvo.

Završek: Podreditev državi pomeni odvisnost od države

Če bi namreč obvezno članstvo ukinili, bi to pomenilo prenos pooblastil, ki jih ima zbornica, torej vpise in izbrise odvetnikov ter disciplinske postopke, na državne organe. To pa bi pomenilo poseg v samostojnost odvetništva, je prepričan Završek, sama podreditev državi pa tudi pomeni odvisnost od države, je dodal.

Završek je nekaj besed namenil tudi zadnjim spremembam statuta, ki pa po njegovih besedah ne prinašajo brisanja odvetnikov, ampak večjo preglednost glede pogojev za članstvo.