Medtem ko ATVP nadzira udeležence na trgu kapitala, je AZN v prvi vrsti osredotočena na finančno trdnost zavarovalnic, ki je usmerjena predvsem v prihodnost, je poudaril.

Ker naj bi se ukrep združevanja razumelo tudi kot ukrep pospeševanja trga kapitala oz. potencialnega zagotavljanja dodatnega lastniškega kapitala v gospodarstvu, lahko nastopi tudi konflikt interesov, saj bi se lahko v imenu tega pospeševanja povečale bolj tvegane naložbe zavarovalnic, kar pa je v nasprotju z našim temeljnim poslanstvom, je poudaril Simoniti.

O slabi oceni naložbenih življenjskih zavarovanj

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je o naložbenih življenjskih zavarovanjih podala slabo oceno. Simoniti meni, da je bil očitek ZPS predvsem, da so zavarovalne vsote za primer smrti nizke, saj se večji del plačane premije vplača v naložbeni del zavarovanja. Dejstvo je, da takšni produkti obstajajo, od potrošnika pa je odvisno, kakšno zavarovanje želi oz. potrebuje. Drži pa trditev, da je vlaganje zgolj v vzajemne sklade, če pač nekdo želi samo vanje vlagati, cenejše.

Ob tem je izpostavil, da je odločitev vedno odvisna od potrošnika. AZN je seveda ob konkretnem primeru pripravljena ukrepati in po potrebi uvesti tudi sankcije v okviru svojih pooblastil. Vendar ne moremo reagirati na abstraktne in posplošene navedbe, je še dodal.

V zadnjem času se občasno sliši, da mati KD Group izčrpava svoje vitalne družbe, zlasti zavarovalnice. Simoniti je poudaril, da ob tem ne bi govoril o izčrpavanju. "Če pa govorimo o transakcijah znotraj skupine, lahko rečem, da finančne konglomerate, kjer je teh transakcij razmeroma veliko, izjemno pozorno spremljamo: kako jih vrednotijo, kako jih izvedejo. Lahko le odgovorim, da sta Adriatic Slovenica kakor KD Življenje, kapitalsko ustrezni," je pojasnil Simoniti.