"Ni ali-ali temveč in-in," je na novinarski konferenci po pogovorih poudaril Janša in ocenil, da je ukvarjanje s to "umetno dilemo" v javnosti že povzročilo negativne posledice. Premier je še pojasnil, da so politike, ki gredo stran od konsolidacije javnih financ, škodljive za rast, saj ožijo manevrski prostor za investicije in za druge ukrepe za rast.

Van Rompuy pa je izpostavil, da so zdrave javne finance predpogoj za uspešno strategijo za rast in da je slovenska vlada na pravi poti.

Ob tem je izrazil upanje, da bo v slovenski politiki in med socialnimi partnerji moč najti soglasje tako glede varčevalnih ukrepov in reform kot tudi glede vnosa fiskalnega pravila v ustavo ali enakovreden dokument.

Belgijec na čelu Evropskega sveta zaupa v slovensko vlado, da bo izpeljala zastavljene načrte in našla rešitev za svoj program ukrepov, v trenutna dogajanja glede referenduma o varčevalnih ukrepih pa se ni želel spuščati.

Janša prepričan v uveljavitev varčevalnega paketa

Paket ukrepov za uravnoteženje javnih financ je po prepričanju predsednika vlade Janeza Janše preveč pomemben, da bi padel, zato je prepričan v njegovo uveljavitev. Janša je po današnjih pogovorih s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem še ocenil, da varčevalni paket v zadnjem času uživa tudi večinsko podporo javnega mnenja.

Predsednik vlade zato pravi, da vlada ne potrebuje rezervnega scenarija za primer, da bodo policisti izpeljali svojo pobudo o razpisu referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ.

Van Rompuy: Slovenija ima med vsemi članicami EU še najbolj evropsko himno

Janša meni, da paket, ki je po njegovih besedah uravnotežen in v največji možni meri pravičen, v zadnjem času v javnosti uživa večinsko podporo, zato je prepričan, da bo paket v vsakem primeru uveljavljen.

Po Janševem prepričanju je v Sloveniji minil čas, ko se je razmišljalo, da ni treba storiti ničesar in da je moč prevedriti trenutno krizo. Prav v tej spremembi javnega mnenja vidi glavni napredek v zadnjem času.

Novinarji so o trenutnem političnem dogajanju v Sloveniji vprašali tudi Belgijca na čelu Evropskega sveta. Ta slovenskih notranjepolitičnih razmer ni želel komentirati in pri tem poudaril, da mu tudi kot Belgijcu ter nekdanjemu belgijskemu premieru ne bi bilo po godu, če bi se tuji politiki vpletali v notranje zadeve države.

Je pa izrazil polno zaupanje v slovensko vlado, da bo izpeljala svoje načrte in našla rešitev za svoj program ukrepov za izhod iz krize.