V Kobilarni Lipica dan lipicanca praznujejo v spomin na 19. maj 1580, ko je avstrijski nadvojvoda Karel od tržaškega škofa Coretta kupil posestvo Lipica skupaj s kobilarno kraških konj. Ta datum se šteje kot ustanovitev Kobilarne Lipica in začetek reje lipicanske pasme konj, so sporočili iz Kobilarne Lipica.

Obiskovalci lipiške kobilarne si bodo lahko danes ob vrsti glasbenih nastopov in zabavnega programa ogledali trening lipiške jahalne šole in nato med 15.00 in 16.30 veliko gala predstavo lipiške jahalne šole. Obiskovalcem v Lipici ponujajo vožnjo s kočijo, jahanje ponijev in lipicancev, ustvarjalne delavnice in plesno animacijo.

Na praznovanje 432. rojstnega dne lipicanca bosta danes v Lipico prispeli tudi lipicanska vprega in skupina mladih jahačev na lipicancih, ki so prejšnjo soboto, 12. maja, odpotovali iz Maribora. V minulem tednu so obiskali Ptuj, Bled, Ljubljano, Postojno in Koper.

Ob prihodu, predvidoma ob 12. uri, bosta prispele člane odprave in številne obiskovalce nagovorila direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf in predstavnica ministrstva za kmetijstvo in okolje ter podpredsednica sveta Kobilarne Lipica Vida Čadonič Špelič. Vtise o popotovanju bo z zbranimi delil tudi vodja odprave Žarko Kariž iz Združenja rejcev lipicanca Slovenije, ki povezuje zasebne rejce lipicanskih konj v Sloveniji.